11 избора, които незабавно трябва да направите

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Кога за последно се вгледахте в цялостната картинка на личния и професионалния си живот? Ако е минала повече от година или по-лошо – не сте го правили никога, – сега е моментът.

Но защо това е толкова важно? Защото под натиска на ежедневието, отговорностите и сроковете е невъзможно да се концентрираме върху нещата, които са най-значими за нас в дългосрочен план. Затова, от време на време, всички трябва да правим крачка назад и да преценяваме дали ежедневните ни занимания съответстват на плановете ни за бъдещето. Освен това трябва, да преосмисляме същите тези планове, защото често те се променят с времето.

Деирдре Малони, автор на книгата Bogus Balance: Your Journey to Real Work/Life Bliss, смята, че това е важен процес, тъй като мнозинството от нас имат повече възможности, отколкото осъзнават, и могат да бъдат много по-щастливи, ако намерят куража да въведат необходимите промени.

„Популярната дефиниция на баланса между личния и професионалния живот предполага, че ако планираме внимателно и издигаме граници, можем да получим всичко,” казва тя. „Но това е невъзможно. Затова, вместо да се опитваме, трябва да дефинираме нашето „всичко”.”

За целта е необходимо да разберем кои неща ни правят най-щастливи и удовлетворени и „да вложим цялата си енергия в тях,” обяснява Малони. Ключът, казва тя, е да вземаме съзнателни решения.

Започнете, задавайки си следните въпроси:

1. „Какво ценя най-много в живота?”

„Запитайте се кое е най-важно за вас – доходите, семейството, успехът, постиженията,” съветва Малони. Вслушвайте се в собствения си глас и подредете ценностите си по важност. Не преследвайте онова, към което другите смятат, че трябва да се стремите.

След това се замислете за начина, по който тези приоритети се проявяват в живота ви. Ако семейството ви е на 1-во място, не е задължително винаги да избирате близките си пред кариерата. Но ако сте пропуснали няколко вечери заради служебни ангажименти, може би е време да си припомните списъка и следващия път да кажете „не” на работата.

2. „Какво не ме удовлетвори през изминалата година?”

Замислете се за нещата, с които сте се занимавали през последните 12 месеца, както в професионален, така и в личен план, и посочете най-малко удовлетворяващите от тях. „Може би трябва да направите някои жертви,” казва Малони. „Всички имаме отговорности, които не са ни приятни. Ще бъдете по-щастливи, ако съзнателно избирате само онези, които ви помагат да израствате.”

3. „Как изглежда моята мечтана кариера?”

„Как би изглеждало всичко в живота ви, ако изберете да го имате,” пита Малони. Оценете досегашния си прогрес и оставащия път до целите ви. Какво ще направите, за да скъсите разстоянието в следващите 24 часа? В следващата седмица? Следващия месец? След това, седмица по седмица, оценявайте идеала си и намеренията си спрямо онова, което сте постигнали. Така ще ви е по-лесно да направите малки промени, които да ви доближат до удовлетворяващата кариера.

4. „Как изглежда идеалният личен живот?”

Независимо от семейното положение, всеки има своя собствена представа за перфектните личен живот и романтична връзка. За жалост, на много от нас този идеал се изплъзва заради прекаленото внимание, което отделяме на работата. Ако същото се е случило и с вас, помислете какви промени бихте могли да въведете в обозримото бъдеще.

5. „Какво искам и не искам да присъства в живота ми?”

Както понякога се налага да правим неща, които не са ни приятни, така трябва да общуваме с хора, на чиято компания не се наслаждаваме. В такъв случай отново е време да направим съзнателен избор (да търпите ли присъствието на свекървата/тъщата, защото цените семейството и връзката с партньора си, например). По същия начин вземете решението да прекарвате по-малко време с хората, които не ви носят щастие и развитие.

6. „Колко добре се грижа за себе си?”

Този въпрос е изключително важен, защото ако не сте в добро здраве, постигането на щастие във всички останали сфери на живота е много по-трудно. Затова поставете оценка на грижите, които полагате за себе си, и планирайте необходимите промени.

Между стартирането на собствен бизнес и написването на първата си книга, Малони си спомня колко ужасно е изглеждала на едно от телевизионните си интервюта. „Водех нездравословен начин на живот и се бях отчуждила от съпруга си. Затова започнах да издигам по-стабилни граници.”

Това не значи, че грижите, които полагате за себе си, изискват напълно да загърбите работата си, отбелязва тя. „Имала съм много щастливи и удовлетворени пациенти, които са казвали, че работят 90-100% от времето си.”

7. „Кои са трите ми най-щастливи момента от последната година?”

„Поразмишлявайте върху най-прекрасните мигове от последните 12 месеца,” съветва Малони. „Какво ви казват те за вашите ценности? Може да са свързани с най-големите ви постижения. Винаги е изненадващо кои преживявания не са влезли в списъка ви.”

8. „На кого завиждам?”

Понякога е хубаво да се вглеждаме в околните, за да разберем какво искаме най-силно. Преценете кои са хората, на които завиждате за постиженията в професионален или личен план, и решете какви цели искате да преследвате.

9. „Какво ми се иска да можех да правя?”

„Има ли неща в живота ви, от които бихте искали да сте част?” пита Малони. „Мечтали ли сте да можехте да играете голф или да пътувате повече?”

Обръщайки внимание на тези копнежи, ще обогатите живота си на преживявания, които ви носят щастие. „Подобни занимания са чудесни, когато не знаете откъде да почерпите нови идеи,” обяснява Малони.

10. „В какво сполучих и се провалих през последната година?”

Запомнете, че всичко, което правите, е експеримент. „Когато се пробвате в някаква сфера, вие изпитвате себе си,” казва Малони. „Поставяме си цели, но не ги превръщаме в закон.” Ако нещо не ви се получава, опитайте друго.

11. „Готов ли съм да направя истински промени?”

„Нужен е огромен кураж, защото промените често изискват жертви,” смята Малони.

Тя има опит с вземането на ужасяващи решения. След преосмисляне на съвместния им живот, тя и съпругът й отиват да живеят в Европа за известно време. Когато наскоро се завърнаха, нейната половинка планираше да търси работа в някаква компания, но след още един внимателен поглед, той реши да се включи в нейния бизнес. „Това не му носи сигурност,” казва тя, „но този път прави и двама ни щастливи.”

Обогатявайте дните си на неща, които ви носят щастие, и елиминирайте онези, които предизвикват тъга – това е смисълът на живота. „Всичко е едно пътешествие,” казва Малони. И то може да бъде прекрасно, „стига да продължавате да вземате съзнателни решения и да позволявате на представата ви за бъдещето да ви води напред.”

Мелинда Детлин, съавтор на книгата The Geek Gap, за Inc.com