У нас е най-евтино спрямо целия ЕС

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

Алкохолът и цигарите са най-евтини у нас, дрехите са най-скъпи в Швеция, а най-малко струват – в Унгария, обобщава в. „24 часа“ статистиката на Евростат

Храните и потребителската електроника са най-евтини в Полша, докато в България с най-малко пари се купуват алкохол и цигари, както и обяд в ресторантите и почивка в хотелите.

У нас цените на алкохола, цигарите и пурите са около 58% от средните цени, на които ги купуват средноевропейците, сочат още данните на Евростат колко плащат за потребителските стоки и услуги жителите на отделните държави в ЕС, пише „24 часа“.

Най-скъпо излиза пиенето и тютюнопушенето в Ирландия и Великобритания, съответно 170% и 165% от средните за останалите държави от ЕС. Големите разлики се обясняват с размера на акцизите, с които се облагат тези стоки в съответната държава.

Според статистиката на Евростат цените на потребителските стоки и услуги в България са били най-ниските в ЕС за 2014 г. – 46% от средните цени за всички държави членки. Под средноевропейските, но малко повече, отколкото у нас, плащат хората в Румъния, Полша и Унгария.

Облеклото струва най-евтино в Унгария, докато в Чехия с най-малко пари може да се купи потребителската електроника, както и личен автомобил  Храната излиза най-скъпа на датчаните, а най-евтина е тя в Полша.

Извън ЕС, потребителските стоки и услуги са по-евтини в Македония, сочат още данните. Най-скъпо е в Дания, където цените са цели 138% от средните за ЕС. 

Ето и кои са Топ 3 държавите, където е най-скъпо и най-евтино в ЕС за шест групи стоки и услуги:
храни и безалкохолни напитки, алкохол и цигари, облекло, потребителска
електроника, лични транспортни средства, ресторанти и хотели.

Източник: в. „24 часа“; Евростат