Славянски защитни символи – част 1

1
Добави коментар
nordic
nordic

символът Валкирия

Мили читатели, радваме се за проявения интерес към Славянските защитни символи и затова ще направим цяла поредица с такива публикации, защото символите са наистина много и са интересни, както за вас, така и за нас, които сме се заели с тази рубрика. Сигурно сте виждали подобни или същите символи на стари килими, бабини шевици и т.н., но едва ли знаете, че всяка една шевица/символ си има своето значение. Нищо случайно няма. За нас е истинско удоволствие да се върнем назад във времето и издирим за вас това почти забравено знание. Искаме също така да отбележим, че славянските символи са ползвани от всички славяни, не само от тези по нашите земи. Някои от символите са ползвани повече от едни групи славяни, други символи се срещат повече при други славянски общности. Получихме и запитване от наша читателка за схемите за бродиране на славянските символи. Работим по въпроса и ще се опитаме да намерим такива схеми, за да може хората, които желаят да си изработят такива шевици и да ги ползват.

Валкирия е древен защитен символ-пазител на мъдростта, справедливостта, благородството и честта. Този знак особено се е почитал от славянските войни, защитаващи своята земя и род. Символът често е бил използван от жреци за съхранение на способностите им.

Алатир

Алатир е защитен символ, призоваващ Вселенската Сила на помощ на този, на когото служи символа.

славянският символ Алатир в народната бродерия

Звездата Алатир (Кръстът на Сварог)

Звездата Алатир (Кръстът на Сварог)

Това е осемлъчова звезда, древен символ на свиването и разширяването на Вселената. Алатир – искрящият камък – основа на света, на който си почивали и събирали сили Боговете. От него произлиза и думата “олтар”. Алатир е окото на Рода и от него сияе божията светлина, която той дарява на всеки. В Алатир е закодирана цялата мъдрост на Вселената. Този символ славяните бродирали на ризите на водачите си или като предпазен символ на дреха преди дълъг и опасен път.

Този символ е подходящ за мъже и жени. Това е символ на мъжката (слънчева) сила ако лъчите са разположени като кръст перпендикулярно, ако символът е завъртян с лъчите на диагонал е символ на женската (лунна) сила. Бродира се на мъжки и женски ризи. Действа пречистващо и зарежда със слънчева, жизнена сила, а лунната разновидност на символа дарява с разбирателство.

Когато символът е изобразен като звездни двуцветни половинки (означаващи мъжкото и женското начало), символизира благополучие и щастлив семеен живот. Синият цвят на звездната половинка се свързва с жената/Луната, а жълтият с мъжа/Слънцето. Този символ се бродира на 2, 4, 7, 10, 14 Лунен ден. Използва се от несемейни хора за привличане на партньор.

Алтарник (Олтарник)

Алтарник (Олтарник) е небесен родови символ на единството. Този символ се изобразява на олтарни камъни и жертвеници, където се извършвали ритуали от славяните.

символ на Белобог

Белобог е славянски Бог на доброто, късмета и щастието. Символът му олицетворява дневното небе. Този, който притежава този символ винаги ще има придобивки и средства. Знакът на Белобог е символ на благополучието, а като защитен знак се използва за предпазване от раздори в семейството.

символът Боговник

Боговник е символ, който олицетворява вечната сила и покровителство на Боговете над хората поели по духовен път и усъвършенстване. Символът представлява мандала, която помага на човек да осъзнае единството на елементите – Земя, Въздух, Вода, Огън.

Символ на семейното единство – носи семейна защита и укрепва семейните отношения.

символ на Семейното единство

символ Огненото око

Символът представлява сливането на Земята и Небето, жената и мъжът. Знак на семейното и небесното единство, близост и хармония. Бродерията е само за семейни двойки! Можете да бродирате, където Ви хареса.

Огненото око е защитен символ от негативни въздействия и уроки. Защитава от завист, омраза, злоба и всякакви негативни емоции, отправени към притежателя му от други хора. Връща обратно към източника атаката от негативна енергия. Блокира негативните емоции, които носителя на символа може да предизвика в околните. Много ефикасна защита за деца.

© Езомистика

 

 

 

127