Как да се приемат добавките за хубава коса и кожа? | Питай лекаря | Здрави и красиви

8
Добави коментар
iliang67
iliang67

Продължителността на приемане на хранителните добавки за косата, кожата и ноктите зависи от това, дали е налице някакво заболяване или се цели само козметичен ефект. В първия случай се препоръчва курс от 4-6 месеца, а понякога и до една година. При вземане на добавките с профилактична цел се назначават по-кратки курсове – между 3 и 4 месеца, като задължително между отделните курсове се правят паузи.
Подходящи сезони за прием на хранителни добавки са пролет и есен – особено когато става дума за косопад. Винаги трябва да се внимава за състава на хранителните добавки. При дълги курсове и в случай че съдържат желязо, е необходимо периодично да се проверява общото ниво на желязо в кръвта. Ако се стигне до предозиране, големите дози може на свой ред да доведат до загуба на коса.

Добрата новина е, че повечето хранителни добавки за здрава кожа и коса съдържат биотин, а с него е трудно да се прекали. Всъщност биотин е витамин В7, но го наричат още витамин Н от Нааг (коса) и Haut (кожа). Като водно-разтворим витамин той се отделя през бъбреците и не натоварва организма, дори да е приет в по-големи количества. Другите витамини от същата група – В1, В5, В6 и В12, са също полезни за здравето на косата и кожата. Повишено внимание се изисква при мастно-разтворимите витамини A, D, Е и К, които могат да достигнат токсични нива при предозиране. Кръвните тестове са достатъчно специфични и ще покажат дали имате дефицит на витамин D, цинк или желязо. В тези случаи задължително се изписват хранителни добавки или лекарства, които съдържат въпросните вещества. Таблетките се вземат под контрола на лекар и стриктно се следи за достигане на нормалните стойности в организма.
Все пак от хранителните добавки не бива да се очакват чудеса. Те не могат да заменят нормалното балансирано хранене и да компенсират лошите навици. Не бива да се забравя, че тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол и тежкият грим сериозно вредят на кожата. Независимо колко дълго и в какво количество се приемат хранителните добавки те не правят магии и не могат да намалят вредата от тези привички. За здрава кожа и коса огромно значение имат начинът на живот, липсата на придружаващи вътрешни заболявания и полагането на системни грижи с подходящи продукти – кремове, маски, измивни средства и т.н. Хранителните добавки за коса и кожа са само малка част от веригата и с тях не бива да се прекалява или да им се възлагат прекалено големи надежди. Те само трябва да бъдат съчетавани успешно с останалата част от лечението и профилактиката на кожните заболявания.
Доц. д-р Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ „Александровска“