Корупция: Една и съща фирма ремонтира автомобилите на парламента

1
Добави коментар
mignews
mignews

Групичка чиновници на Народното събрание дава стотици хиляди левове на „Тара-кар“ чрез съмнителни търгове

Една и съща фирма печели всички обществени поръчки за ремонт на автомобилите на Народното събрание. „Тара кар“ ООД на Ралица и Данчо Сакутови ще поддържа возилата след проведена съмнителна процедура, установи проверка на МИГNews.info.

Едногодишният договор е подписан на 20 април и е за текущи и аварийни ремонти, плюс доставка на необходимите резервни части за служебните мерцедеси. Става дума за 26 леки коли (С200 компресор и С180), шест микробуса, един камион и един фургон. Прогнозните разходи за обслужването им са 60 000 лв., но при необходимост може и да нараснат. Народното събрание ще плаща по 13.8 лв. за един сервизен час труд, както и че ще получава до 11% отстъпка от цената на резервните части.

Любопитното в случая е, че сервизът „Тара-кар“, който се намира в столичния квартал „Хаджи Димитър“, е бил единственият кандидат в обявения  конкурс. Но въпреки явната липса на конкуренция търгът не е бил прекратен, както би следвало да се случи, а  оценителната комисия стриктно е направила оценка и класиране на офертата. Че състезание с един кон не е състезание, го знае всеки, освен чиновниците, провели процедурата – Цветослав Георгиев, директор на дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“; Николай Калчев и Юлиан Данаилов, които са съответно механик и държавен експерт в същата дирекция; Галина Костова – младши експерт в отдел „Материална база“, и Александра Стойкова – главен юрисконсулт в отдел „Правен и човешки ресурси“.

Същата тази групичка не за първи път класира „Тара-кар“ на първо място. В края на миналата година въпросният сервиз на Ралица и Танчо Сакутови бе избран и за поддръжката на други 15 автомобила от марките „Сузуки Витара“, „Сузуки Сайдкик“, „Ситроен Джъмпер 35″, „Ситроен Берлинго“, „Пежо 407″, „Шкода Октавия“, „УАЗ 452″, „Фолксваген Туран“ и „Фолксваген Транспортер“. Тогава в надпреварата все пак се включи и „Ем Джи Сървиз“ ООД, но при отварянето на ценовите оферти бе отстранено, така че на финалната права „Тара-кар“ пак се състезаваше сама със себе си.

През 2014-а Народното събрание е сключило още два договора със същия сервиз. Единият е за обслужването на 14 автомобила „БМВ“ и два джипа „Ленд Ровър“ за 60 000 лв., а другият – за споменатите по-горе мерцедеси. През 2013-а „Тара-кар“ ООД е спечелило пък накуп поддръжката на всички тези возила, тъй като те са били обединени в една по-голяма обществена поръчка. Тогава фирмата пак е била единствен кандидат.

Сред клиентите на „Тара-кар“ са още НАП, Военна полиция, „Софийска вода“, НЗОК, Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и други. Името на сервиза е свързано с доста критики в интернет форумите.