Кои ще са най-големите икономики през 2050 г.

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

До 2050 г. Италия и Русия ще изпаднат от класацията на най-големите икономики, а на тяхно място ще се включат Мексико и Индонезия, сочи нов доклад на „Икономист Интелиджънс Юнит“.

След тридесет и пет години, считано от сега, най-големите икономики в света ще изглежда така – Китай, САЩ, Индия, Индонезия, Япония, Германия, Бразилия, Мексико, Великобритания и Франция.

Франция ще остане в дъното на класацията в сравнение с шестата позиция през 2014 г., въпреки че до 2050 г. ще утрои своя БВП.

Общата стойност на първите 10 икономики през 2014 г. е в размер на 50,4 трилиона долара, а през 2050 г. тя ще бъде 318 трилиона долара. От доклада обаче не става ясно дали останалата част от света ще расте със същото темпо, пише  БГНЕС. За сметка на това е очевидно, че обемът на трите най-големи икономики ще бъде по-голям от общия обем на следващите пет икономики.

Както се очаква, докладът подкрепя прогнозите за стабилен икономически ръст в Азия. Според данните през 2050 г. 53% от БВП в света ще бъде генериран в този регион в сравнение с 32% през 2014 г. Този растеж ще бъде за сметка на сегашното господство на Европа и Америка в икономическо отношение. Очаква се БВП на Китай в номинална стойност да изпревари този на САЩ още през 2026 г.