SEO оптимизация

1
Добави коментар
andreykvk
andreykvk

Search engine optimization или оптимизация на търсачките преведено на български – това е SEO.

Какво се оптимизира за търсещите машини?

Оптимизира се конкретен уеб сайт, типа сайта няма значeние всеки един може да бъде оптимизиран. Това е възможно благодарение на много неписани и някой писани правила, правилното им спазване води до излизане на по-предни позиции на вашия сайт, когато се търси по определена ключова дума. Когато сайтът ви е добре оптимизиран и излиза на първи позиции при търсене от потребителите в мрежата по определена ключова дума, вероятността да бъде посетен, когато излиза на първа страница, а не на втора или трета е десетки пъти-по голяма. Позиционирането при търсене е от изключително значение, защото дори сайт, за който е дадена голяма сума пари и изглежда идеално, но не се намира лесно от хората, то всичко е на вятъра и вие само губите от него.

Как оптимизираме уеб сайта ви?

Това не се случва с еднократна промяна, минималното време за оптимизация е половин година, а понякога е нужна и цяла такава.

Оптимизацията можем да разделим на два етапа – on-page и off-page съответно вътрешна и външна. Може би сами се досещате вече, че при вътрешната се работи върху сайта. Оптимизират се главните страници от менютата, URL адресите, мета описанията, променят се текстове ако е необходимо, създава се карта на сайта и други. Тази част от оптимизацията е еднократна, резултат от нея има, но за да се справим с конкуренцията е крайно недостатъчна. А както знаете конкуренция винаги има и тя не си почива, затова е много важно да се пристъпи към следващият етап за външна оптимизация.

В тази част се включват регистрации по международни и локални каталози, директории и блогове. Важно е също да се свържем с релевантни за вас уеб сайтове, с които да обменим линкове, понякога това няма как да се случи, но тогава в сила идват сателитните сайтове. Това са нормални сайтове, които имат подобно съдържание. Когато бъдат позиционирани от търсещите машини въпросните сателитни сайтове ще спомогнат за по-доброто позициониране на основния сайт. В нашата страна този практика дава изключително добри резултати.

Както вече споменахме това не е процес, който приключва с няколко промени. Уеб сайтът ви има нужда от постоянна поддръжка за да запази позициите си тъй като и конкурентите оптимизират ежедневно.

Вероятно сте чували и за платените услуги на Google за рекламиране, но дали те са достатъчно ефективни?

Данните сочат че около 15% от хората кликват на платените реклами другите 75% кликват на натуралните резултати.

Платената реклама не е оптимизация! При спирането й сайтът ви отива на неизвестна задна позиция, а не както при SEO оптимизацията където той запазва за по-дълъг период от време.