Путин се обади на Обама :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник, видео

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Президентът на Русия Владимир Путин се обади на държавния глава на САЩ Барак Обама по телефона. Това е първи пряк контакт между двамата от четири месеца насам. САЩ и Русия продължават с опитите да се разберат по конфликта в Украйна, докато работят заедно по други проблеми като конфликта в Сирия и ядрената програма на Иран, информира New York Times.

Разговорът, по инициатива на Путин, е първи от февруари насам, припомнят от Белия дом. Един от обсъдените въпроси е войната срещу „Ислямска държава“. Двамата са уговорили среща между държавния секретар на САЩ Джон Кери и външния министър на Русия Сергей Лавров, които да обсъдят разпространението на радикализма в Близкия изток.

Обама и Путин са обсъдили и ядрената програма на Иран преди крайния срок за постигане на сделка другата седмица.

Президентът на САЩ обаче е обърнал внимание и на продължаващата война в Украйна, която продължава с подкрепата на Москва. Обама е призовал своя колега да спази Минските договорености. Насилието в района продължава, а от ЕС искат да продължат икономическите санкции срещу Москва в следващите шест месеца.

По темата Сирия Русия и САЩ имат различни позиции. Путин подкрепя режима на президента Башар ал-Асад, докато Обама призовава за оставката на държавния глава. Според експертите проблемът с ИД може да накара руския президент да постави под напрежение Асад, но съществува и възможността просто да се опитва да насочи прожекторите далеч от Украйна.