Как цветовете влияят на потребителите и решенията за покупка

2
Добави коментар

Хората обичат цветовете. Още от детската градина всеки иска да има най-голямата кутия с цветни моливи. Очарованието, което цветовете ни носят продължава през целия ни живот. Цветовете предават съобщения, предизвикват емоции, влияят на нашето настроение и добавят блясък към ежедневните неща.

Маркетолозите се учат да ги използват, като начин за оказване на въздействие върху потребителите, още откакто маркетингът съществува като наука.

Маркетинг специалистите от KISSMETRICS в свое проучване са установили, че един от най-важните фактори, които влияят на това как и какво потребителите купуват е визията като цяло и в частност най-силния и присъстващ цвят в общия вид на продукта.

Резултатите от проучването показват още че:

Когато се представя нов продукт на пазара, 93% от клиентите обръщат на външния вид и цветовете, 6% на материала и само 1% на мириса и звука.
85% от потребителите споделят, че цветът е първата причина, поради която те купуват конкретен продукт
Цветът повишава разпознаваемостта на марката с 80% , а това директно повишава доверието на потребителите.

Графиката по-долу дава един интересен поглед върху начина, по който ни влияят цветовете и каква емоция се опитват да предизвикат в своите клиенти някои от най-известните марки в света:

Ето какво казват цветовете:

Жълто:
Жълтото е оптимизъм, „погледни от светлата страна“.

Жълтото е цветът на слънцето и е лесно да се разбере защо жълто предизвиква чувство на оптимизъм, яснота и топлота. Жълтото извиква в съзнанието асоциации със злато и съкровище и освен това е толкова ярък цвят, че може да се откроява сред много други цветове.

Марките, които искат да предизвикат усмивка на лицата на потребителите призовават силата на жълто. Въпреки това, те не използват жълто по един и същ начин. Например златните арки на McDonalds са приятелски и по детски забавни, докато при UPS комбинацията от кафяво и златно под формата на щит е по-сериозна като внушение. CAT използва жълто по напълно различен начин. Техните машини са неизменна част в строителния бранш, където сигурността е приоритет. Жълтото в този случай означава повишено внимание.

Оранжево:
Оранжевото изразява радостна увереност, „никога не се отказвай“.

Оранжевото е цвят, който не позволява на никого да мине без да го забележи. Той се откроява сред цветовете и изпраща послание, което казва: „Аз не се страхувам да бъда център на вниманието.“ Оранжевото е цветът на младостта, ентусиазма и творчеството и носи приятелски оттенък.

Оранжевите пръски на Nickelodeon грабват вниманието на младите умове по целия свят.Оранжевото на Fanta лесно се асоциира с жизнерадостност и да останеш верен на себе си.

Червено:
Червеното повишава енергийното ниво, „вземи си адреналиновата помпа“.

Червеното е цвят, който може да повиши пулса на хората, когато го гледат. Той е мощен цвят, който едновременно е топъл, вълнуващ, секси и изразява спешност. Това е цвета на кръвта и романтиката, на стоп знаците и на класическите рози.

Този енергичен оттенък на червеното работи добре в развлекателната индустрия. Например логото на Nintendo има обикновен шрифт и никаква образност, но червения цвят го прави открояващо се.

Червеното се използва и от търговците на дребно K-Mart и Target като предизвиква чувство на неотложност и подтиква хората да купуват активно по време на разпродажби.

Coca-Cola използват привлекателния чар на червеното и логото на марката, заедно с рекламата на компанията превърнаха напитката в нещо, което предизвиква асоциация на позитивност и обич.

Лилаво:
Лилавото разпалва въображението, „изследвай вселената“.

Лилавото е цветът на кралските особи. Той внушава усещане за величие, разкош, мъдрост и мистицизъм, активира въображението и очарова очите. Марки, които използват лилавото внушават „всичко е възможно” и привличат клиенти, които търсят преживявания по-далеч от обичайните.

Телевизионният канал SyFy е отличен пример за марка, която използва лилавото. Комбинацията в лого им внушава, че те са канал, който показва славни и невъзможни истории. Hallmark също използват лилавото, но като внушение за мъдрост и менторство.

Синьо:
Синьото е цвета на доверието, силата и надеждността, „намери своята сила“.

За да се почувствате спокоен и умиротворен, всичко което трябва да направите е да седнете и да гледате океана или небето в ясен ден. Синьото е толкова могъщо както океана и небето и внушава чувство за сила, надеждност и спокойствие.

Технологични производители като Dell, IBM, Intel и AT & T се възползват от надеждното послание на синьото; те създават продукти, на които хората разчитат всеки ден. Марки като GE и Ford, които продават апарати и машини също обичат синьото и го използват за да внушат на потребителите доверие и стабилност.

Зелено:
Зеленото е символ на растеж и здраве, „почувствай прегръдката на природата“.

Земята може да е синя планета, но има изобилие от зеленина. Зеленото е тих и спокоен цвят, свързан с природата и нейната сила за растеж.

Много марки, чиито продукти се отнасят до околната среда използват зелено. От John Deere до Animal Planet, и скаутите, всички използват този цвят. Разбира се, стойността на зеленото се използва и от компании, които не са фокусирани върху природата. Whole Foods се възползва от факта, че хората асоциират зеленото със здравето и използват цвета с това внушение

Черно и бяло:
Класическа комбинация от елегантност и простота.

Технически погледнато черното и бялото, не са цветове. Черното е липса на цвят, а бялото е комбинация от всички цветове. Ако оставим това настрана обаче, черното и бялото – заедно с други неутрални нюанси – допринасят за различни и силни лога.

Черното е професионално и надеждно и може да бъде изразително. Бялото е цвят символизиращ чистота. Използването им заедно прави логото стилно, красиво и неподражаващо.

Nike и Puma използва черното в неговия изразителен аспект, докато вестници и други издания се използва черно и бяло като комбинация на баланс и простота.

Сивото също играе важна роля в света на марките, особено когато е като сребърен цвят. Автомобилни компании като Mercedes-Benz и Honda използват сребристо сивото в своите марки.

Психология на цветовете е тема, която вълнува както маркетолозите, така и широката публика, тъй като цветовете играят важна роля в нашите възприятия. При избора на цвета за логото на вашия бизнес е добре освен основното внушение на цвета да вземете предвид и начина, по който влияят цветовете на различните полове, националности, браншове и типове потребители. От определящо важно значение е и посланието на цвета да е в хармония с всички останали елементи на брандинга на марката.

 

Източници:

KISSMetrics

Logo Design Studio

 

 

Автор: Диана Господинова, Център по мениджмънт Стара Загора

Тази публикация е пусната
на 23.06.2015 в 13:12 под категория Опознай пазара.
Може да следите коментарите по нея чрез RSS 2.0 хранилка.