Международния ден на река Дунав

1
Добави коментар
Fame.bg
Fame.bg

Международният ден на река Дунав се чества на 29 юни от 1994 г. е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Документът е парафиран от 13 държави в басейна на реката и от Европейската комисия. Конвенцията е важна основа в международното сътрудничество за опазването и устойчивото използване на една от най-значимите европейски реки, както и за прилагането на Рамковата директива за водите. Общата цел на всички страни, отбелязващи 29 юни, е да се повишат усилията за опазване и грижа за басейна на река Дунав на местно, национално и регионално ниво.

Дунав е втората по дължина река в Европа след Волга и единствената сред големите реки на континента, която тече от запад на изток. Дунав извира от планината Шварцвалд, Германия, преминава през държавите Австрия, Унгария, Словакия, Хърватия, Сърбия, Румъния, България, Молдова и Украйна и се влива в Черно море. Реката има към 300 притока, като около 30 от тях са плавателни. По-важни са: Драва, Ин, Морава, Прут, Сава и Тиса. Големи български реки, които се вливат в Дунав са Искър, Осъм и Янтра.

Река Дунав има важно транспортно значение. Тя е определена за трансевропейски транспортен коридор №7 от Европейския съюз. Множество големи градове са разположени на реката. Такива са Улм, Инголщат, Регенсбург (Германия); Линц, Кремс, Виена (Австрия); Братислава (Словакия); Будапеща (Унгария); Вуковар(Хърватия); Нови Сад, Белград (Сърбия); Браила, Турну Северин, Галац, Тулча (Румъния); Видин, Лом, Козлодуй, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра (България).

Дунав мост е потроен над река Дунав между Русе и Гюргево. Неговата дължина е 2,80 км и се издига на височина от 30 м. над водата. Той има две нива – за автомобили и влакове. Средната му част може да се повдига и да пропуска по-големите кораби.

Разнообразни растения и животни могат да се видят във водите и по брега на реката. Нейното речно корито е най-голямата заблатена област в Европа. Това е мястото с най-голямо количество трастика в целия свят. Голям е броят и на птиците, които живеят край река Дунав. Над 45 вида сладководна риба плуват в нейната делта. Къдроглавият пеликан, който е застрашен вид, гнезди в резервата „Сребърна“, в близост до реката.

Снимка bg.wikipedia.org: