Доставка на цветя София, магазин за цветя София, онлайн цветя София: Чудесата от цветя – Икебаната, част 2

2
Добави коментар

Продължаваме нашите статии с историята на икебаната. Ето и втората част:

Грандиозните подреждания в стил рикка, които достигат височина до метър и половина, се ползват с голяма популярност през XVI- XVII век, тъй като съответстват на духа на епохата: помпозност, показност, разточителство във всички сфери на живота. Но наред с култа към екстравагантния начин на живот съществува и култ към елегантната простота. Един от нейните последователи, сен-но Рикю, става създател на нов стил в икебана- нагейре, чиято характерна черта е непретенциозността. Много видни майстори на икебана чувстват оковите на сложните правила на стила рикка, които обезсърчават всеки опит за новаторство. Те започват да упражняват стилове нагейре и сейка, като показват голямо умение и нови идеи в използването на материал, различен от традиционно употребявания до този момент.
Така се стига до началото на XX век, когато в икебана нахлуват нови течения. Създават се стилове, които са резултат от непрекъснатото търсене на начини за изява на въображението. Икебана придобива нов смисъл. Основни естетически изисквания стават простотата на формата, пестеливостта при подбора на материала, чистотата на линията, искреността на вложеното чувство. Целта е чрез композиции от цветя и клони да се отразят не само красотата на природата, нейното развитие и жизнеутвърждаваща сила. Творецът влага свои идеи, мисли или чувства и е щастлив и удовлетворен само когато те достигнат до тези, които се стремят да се докоснат до извора на неговото изкуство. Откъснатите цветя и клонки стават материал, на който той „вдъхва“ нов, по- висш живот. Ражда се своебразно пластично изкуство, което едновременно извисява човешкия дух, обогатява го и му вдъхва желание да твори. Икебана въздейства много силно върху чувствата и въображението със своята изразителност, изящество, оригиналност. Хармоничното съчетание на линии, багри и форми покорява всеки ценител на красотата.
Но по кой ли път или пътечка трябва да се тръгне, за да се стигне до този връх на красотата? Излезте сред природата. Отворете широко не само очите си, но и сърцето си и тази ваятелка на красота ще ви разкрие най- прелестните си тайни, които пази само за най- любознателните. Пролет, лято, есен или зима тя предлага невероятно разнообразие от цетове и форми. Най- напред грабват цветовете. Жълто, оранжево, червено. Колко топлина, светлина и радост носят те! Синьо и зелено. От тях навява хладнина, покой. Извито коренче, лист с причудлива форма, кичесто клонче, изящно стъбло на суха трева, приведена главичка на нежно цвете.. Какво богатство на линии!
Наблюдавайте, възхищавайте се, радвайте се! Бъдете неуморими в търсенето на прекрасното! И когато решите, че сте готови да нарисувате своя картина от живи цветя, треви и клони, не забравяйте да подходите към всяко листче и цветче с много обич и внимание. Поставяйте ги в съдовете така, че всяко от тях да говори със собствената си красота. А те? Те ще ви се отблагодарят, като ви доставят мигове на много радост със своето очарователно мълчание.

Очаквайте част 3.