Пуерто Рико пред фалит

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Пуерто Рико не е в състояние да изплати държания дълг в размер на 72 милиарда долара, заяви губернаторът на острова Алехандро Падиля, пише The New York Times.

„Това не е политически въпрос, това е математика“, казва Падиля. Той съобщи, че Пуерто Рико ще помоли за отстрочка кредиторите. Губернаторът също заявява, че няма да взема повече дълг, за да покрие дефиците в бюджета. Страната ще трябва да въведе мерки за икономии, като увеличи данъците и намали заплатите. 

Банката за развитие на Пуерто Рико предупреди през април, че в рамките на 3 месеца държавните структури ще спрат поради недостиг на средства. 

Властите предложиха съкращения на разходите в размер на над 600 милиона долара, за сметка на пенсиите, социалните плащания и заплатите на чиновниците. Предложението не влезе в сила, както и никоя от останалите обсъждани мерки срещу фалита. Сред тях –  да се увеличат данъците, да се легализира проституцуята или марихуаната. 

Пуерто Рико е под управлението на САЩ. Върховната власт на острова е на американския Конгрес, а пуерториканците са граждани на САЩ. Официалната валута е американският долар.