10 от най-древните обитатели на планетата Земя

5
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Животът ви се струва труден и тежък!? Често се питате как да оцелеете? Попитайте тях… Те знаят отговорите на най-важните въпроси и са най-големите специалисти по отношение на дългогодишното съжителство с всевъзможни странни съседи в благоприятни и не чак толкова благоприятни условия. И няма как да е обратното, след като са сред най-древните живи обитатели на Земята. Някои са успели да оцелеят без да се променят, други пък леко са еволюирали, но все още са тук. И ще останат най-вероятно, дори когато хората ще са само блед спомен за обитатели на планетата и отдавна ще са се превърнали във фосили. Ето ги – 10 от най-древните обитатели на планетата Земя.

1. Цианобактерии – 2800 милиона години

Цианобактериите се считат за една от първите форми на живот на Земята. Те са първите създатели на кислородната атмосфера. Известни още като синьо-зелени водорасли и са бактерии, които се снабдяват с енергия чрез фотосинтеза. Днешните цианобактерии са идентични с предците си. Те рядко са единични едноклетъчни организми. В повечето случаи са колониални. Най-често обитават места, в които задължително прониква светлина: локви, водоеми, влажни места на сушата – кора на дървета, почва, застиваща вулканична лава.

2. Наутилуси – 500 милиона години

Наутилусите са от семейството на морските главоноги. Наричат ги още „живите фосили“. Те са единствените главоноги, които имат външна черупка. Животното може напълно да се скрие в нея, затваряйки единствения отвор с кожеста качулка, съставена от две специално нагънати пипала. Наутилусите имат два чифта хриле, а броят на пипалата им достига до 90. Живеят във водите между Тихия и Индийски океан и обитават дълбоките склонове на кораловите рифове.

3. Гъби – 580 милиона години

Произхода на гъбите може да бъде проследен до началото на живота на животните. Вкаменелости на гъби от преди 540 милиона години са били открити в Австралия, Китай и Монголия. Въпреки, че естеството на гъбните тела ги прави по лесно разграждащи се и откритите фосили на гъби са малко. Съвременни класове гъби се появяват през късния карбон.

4. Мечоопашат – 445 милиона години

Другото название, под което е познат мечоопашатът е подковообразен рак. Той е вид водно членестоного и обитава атлантическото крайбрежие на САЩ. Запазил се е почти без промяна в продължение на последните 250-300 милиони години. Най-ранните му представители са обитавали Земята приблизително 100 милиона години преди появата на динозаврите. Днес той е в Червения списък на световнозастрашените видове.

5. Латимерия – 360 милиона години

Латимерията е наричана още колекант и е един от двата открити живи представители на рибите „тъкоперки“. Обитава водите на Индийски океан, предимно бреговете на Южна Африка, южно от Мадагаскар. Тя е вътрешнораждащо същество и може да достигне до близо 2 метра дължина и тегло до 100 кг, но обикновено е с по-малки размери.

6. Гинко билоба – 270 милиона години

Гинко билобата е семенно растение, което е единствения жив представител на рода си. По времето на динозаврите, гинкото се е срещало върху голяма част от сушата, защото те са спомагали за разпръсване семената му. Дълго време се смята за изчезнал вид, но в наши дни е установено съществуването му в ограничен район на Източен Китай. Интересното при него, е че е двудомно растение, което означава, че един вид може да бъде или мъжки, или женски.

7. Подковообразна скарида – 200 милиона години

Подковообразната скарида е подтип на класа ракообразни, няма очи и е хермафродит. Дължината й достига от 2 до 4 мм. Това е най-старият жив вид, останал непроменен.

8. Есетра – 200 милиона години

Есетрови риби е общо название за около 25 вида от семейство Acipenseridae, костни риби. Характерно за тях е, че по-голямата част на скелета им е хрущялен. През цялото си съществуване те са преминали през изключително малко морфологични промени.

9. Марсиански мравки – 120 милиона години

Martialis heureka или Марсианските мравки е най-старият вид мравка, съществуващ на Земята. Те не приличат на никои други мравки, а по-скоро на миниатюрна оса. Този вид обитава амазонските гори. Анализът на ДНК-то му показва, че е сред първите видове, отделили се от основния, малко след като мравките еволюирали от осите.

10. Медузи – 505 милиона години

Медузите са подтип безгръбначни Мешести, обитаващи солени и много рядко сладки води, топли и студени морета. Тялото им обикновено е прозрачно и съдържа много вода, като при някои видове водата е 97 % от масата на тялото. Придвижват се като периодично свиват и отпускат тялото си. Медузите нямат мозък, но нервната им система позволява да усещат и да реагират бързо на външни дразнения, като светлина и разни миризми. Хранят се с малки риби или зоопланктон, които улавят с пипалата си.

Коментари

коментар(а)

Подобни: животни, природа, растения