Еврогрупата каза „не“ на Гърция за трети спасителен план

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Гърция не плати вчера 1,5 млрд. евро дълг към МВФ, а вицепремиерът Йоанис Драгасакис официално помоли фонда за отлагане на плащането за ноември. Срокът за транша изтече в полунощ. Така Гърция стана първата индустриална държава, която просрочва задълженията си към фонда.

МВФ разпространи лаконично съобщение, че административният съвет, който представлява 188-те страни-членки, е информиран. „Потвърждавам, че възстановяването (…), дължимо на МВФ от Гърция днес не е получено”,  заяви говорителят Гери Райс.

Първата незабавна последица от това за Гърция е, че се лишава от финансовите ресурси на фонда (около 3,5 млрд. евро) и това ще остане така, докато не започне да погасява задълженията си.

Президентът на МВФ Кристин Лагард нееднократно заяви преди това, че  е невъзможно отлагане на плащането. Ако Лагард обяви Гърция в дефолт, страната ще бъде отрязана от всякакво външно финансиране и инвестиции – досега това не се е случвало с държава от ЕС. Теоретично обаче, според устава си, МВФ може да премести датата на плащането с 3 до 5 години по искане на страна членка.

Лагард може да изчака месец, преди да обяви официално гръцкия дефолт. Но тя предупреди по-рано, че Гърция няма да получи този гратисен период.

20 юли е датата, на която, ако няма споразумение, ще бъде обявен фалитът на Гърция в счетоводен смисъл. На тази дата страната трябва да възстанови 3,5 млрд. евро, обратно изкупуване на държавни облигации, на Европейската централна банка. Тогава ЕЦБ може да затвори механизма „ЕЛА” за спешна ликвидна помощ за гръцките банки.

Финансовите министри на еврозоната отхвърлиха снощи искането на премиера Алексис Ципрас за удължаване на спасителната програма, която също изтече в полунощ.

„Продължаването на програмата за помощ на Гърция е невъзможно“, каза финансовият министър на Финландия Александър Стуб след извънредния конферентен разговор между финансистите.

Ципрас поиска три неща. Първите две са удължаване на втория спасителен план за Гърция и нов двегодишен заем от 29,1 млрд. евро от Европейският механизъм на стабилност, с които да плаща дълговете си към кредиторите.

Това искане, на практика за трети спасителен план, бе отхвърлено с мотива, че първо трябва да бъде одобрено от националните парламенти, а за това няма време. Вероятно с изтичането на втория спасителен план Гърция ще загуби достъпа до 16 млрд. евро.

Третото искане на Атина е за реструктуриране на дълга към Европейския фонд за финансова стабилност в размер на 130 млрд. евро.

В края на деня Ципрас е изпратил пореден списък с реформи срещу поисканата финансова помощ. Според източници на „Монд” в Брюксел, новото предложение е много близко до предложенията за реформи, за които кредиторите настояват от месеци и по които преговорите бях пред финализиране, когато Ципрас обяви референдума.

„На първо четене те (гръцките предложения) са по-близки до позициите на институциите, но трябва да ги проучим внимателно”, коментира дипломатически източник. Това ще е темата на новата среща на еврогрупата днес малко преди обяд – 13-ата за Гърция от февруари досега.

Преди това обаче Ципрас трябва да каже дали ще направи кампания за „да” на референдума, или ще го отмени. Защото, ако той прави кампания за „не” на предложенията на кредиторите, няма база за разговори, казва друг дипломатически източник.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат заяви в парламента на Малта, че гръцкото правителство е готово да отмени насрочения за неделя референдум, ако се стигне до споразумение с кредиторите.