Три двойки близнаци в Хасково за седмица, очакват 1000 бебета за годината

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Три двойки близнаци са се родили в рамките на седмица в хасковското АГО, информираха от болницата. Едната двойка е момче и момиче, другите са само момчета. Първите близнаци се появили на бял свят на 24 юни, Еньовден, следващите проплакали вчера по обед, тази нощ се родили последните, засега.

“В медицината има един неписан закон – когато се случи нещо необичайно, очаквай същото в следващите дни”, с усмивка коментира д-р Надя Вачева, шефката на Неонатологията, където са настанени бебетата. Така че предчувствието за още близнаци при появата на първите на Еньовден не я излъгало.

Всичките бебета са родени преждевременно. “При многоплодие преждевременното раждане е нещо нормално. Освен с малко тегло, някои от близнаците имат и някои заболявания, характерни за недоносените бебета, но всички вече са стабилизирани”, допълни д-р Вачева.

За щастливата майка Магдалена Чолакова от Малево това е второ раждане, но вече има три деца. И трите са момчета. 3-годишният батко Борислав вече дошъл да види новородените си братчета. Те ще се казват Ивайло и Веселин.

Ражданията на трите двойки близнаци е протекло нормално, по естествен начин. През годината в хасковското АГО на бял свят се появяват по няколко двойки – 5-6, затова цели три за седмица е събитие за Родилното.

“За първото полугодие новородените в нашето отделение са близо 500. Ако продължава така до края на годината, може да сложим край на негативната тенденция от последните години, през които се раждаха около 920-930 бебета. Миналата година бяха 950. През 2015-а може да минем 1000”, надява се д-р Вачева.

Тодор Кръшков