Централ Хоспитал е на 4 място в ТОП 10 на най-големите частни болници в България

8
Добави коментар

Според публикация във в. Капитал, болница Централ Онко Хоспитал е на четвърто място в класацияна на 10-те най-развити частни болници в България.

1. „Токуда болница София“: Шампион по възраст и мащаб.
Първата и засега единствена мащабна чуждестранна инвестиция в здравния сектор е японска.

2. и 3. „Софиямед“ и „Здраве“: От аптека в Пещера до верига болници

4. „Централ Онко Хоспитал“ – Новата алтернатива в Пловдив
До 2011 г. частни болници в онкологичната помощ не съществуваха. Причината беше, че лекарствата, с които се извършваше химиотерапията, се купуваха от здравното министерство и се разпределяха само между държавните и общинските онкодиспансери. Финансирането на онкоотделенията само от държавата водеше до непрекъснати дефицити на лекарства, много провалени лечения, дела срещу държавата и задължението пациентите да чакат, за да се лекуват в порутени сгради. След това терапията беше прехвърлена към здравната каса и вакуумът от липсващи онкоболници започна да се запълва.

„По това време химиотерапията в Пловдив се провеждаше в сграда пещ. През лятото беше пълно с мухи и температурата в помещението беше 50 градуса. Обещахме си това да не се случва на пациентите никога повече“, припомня си д-р Заприн Пепелов, съсобственик и управител на „Централ онко хоспитал“. Той дълги години е управител на медицински център в Пловдив, а идеята за частна онкология е на екип от лекари съмишленици. Така собствениците на болницата са три компании, които са лекарски сдружения – 40% от дяловете са на „Медицински център 1“ – Пловдив, което е на трима лекари, между които управителят на болницата д-р Заприн Пепелов, а по 30% притежават дружеството, учредено от лекари, „Доцент д-р Валентина Цекова“ и пловдивската консултантска компания „ММ и М Консулт“, в която акционер е и д-р Пепелов.
Първоначалната инвестиция е 20 млн. лв., като през последните шест месеца за разширяване на болницата са вложени над 5 млн. лв. В момента в нея работят 15 отделения, като най-голямото отделение за интензивно лечение и реанимация в Пловдив с 15 легла е в „Централ онко хоспитал“. През изминалата година през болницата са преминали 60 хиляди души. Само в онкологичното отделение на месец провеждат терапията си минимум 1100 души.

5. „Каспела“: Най-печелившата клиника

6. „Сити клиник“: С най-амбициозния план

7. „Сердика“: В центъра на сложната хирургия

8. „Надежда“: За майките и децата

9. „Тракия“: В Стара Загора по случайност

10. „Дева Мария“ – първи в Бургас