Смяна на Личен лекар (GP)

10
Добави коментар
kruz
kruz

Сигурно нерядко сте чували хора около вас , или самите вие да са/сте недоволни в едно или друго отношение от личния лекар…На мен лично ми е много интересно защо като има проблем той не се разреши! Много основен момент в ефективността на лечението или най-общо на взаимодействието между лекар и пациент е наличието на нормални взаимоотношения, взаимно уважение и доверие.Когато някое от тези звена куца няма как да се получат нещата-ето защо можете да смените своя личен лекар !!!

Не е нито толкова сложно,нито толкова страшно ,нито времеотнемащо !!!

1. няма нужда да информирате настоящия си личен лекар за това ,което ще предприемете 2. отивате до клон на НЗОК във вашия град – за Варна това е бившата „Проектанска организация“ 3. взимате си оттам един формуляр (последно цената му беше 20ст. ) за смяна / избор на личен лекар 4. попълвате във формуляра личните данни и името на новоизбрания лекар 5. занасяте му своя формуляр и с това сте горе долу приключили…

Тук обикновено идва въпроса – кога мога да сменя личния лекар? Отговора е : по принцип в края на всяко 6-месечие …. НО : не съм чула досега някой желаещ смяна да бъде върнат извън този период!!! (без да твърдя , че е невъзможно и противното )

Ако не сте ориентирани кого да изберете , поразпитайте предварително или ако нямате от кого да получите информация поне си изберете такъв, който да ви е наблизо!

И още нещо важно !!! Имайте впредвид ,че по закон трябва да мине 1 месец докато придобиете право да ползвате направления при новия си лекар . Според мен това изискване се е наложило именно ,за да не се злоупотребява с едва ли не ежемесечни смени с цел сдобиване с направления с повод и без!