10-те най-добри танцувални песни на всички времена

4
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Малко преди началото на лятото музикалното списание Rolling Stone попита своите читатели кои според тях са най-добрите танцувални песни на всички времена. След финалното отчитане на гласовете голямата изненада за екипа на списанието дошла от факта, че в челната десетка няма нито един сингъл от електронната ера на музика, а най-новата песен, попаднала в топ 10, е “Groove Is in the Heart” на Deee-Lite от 1990 година.

Песента “The Twist” е написана и първоначално записана от Ханк Балард през 1959 година. През следващата година Чъби Чекър я представя в легендарната зала Dick Clark’s American Bandstand и с това поставя началото на периода на “националната танцувална лудост” в САЩ, обхванал страната с пълна сила в следващите 2 години. През 1961 година Чъби издава “Let’s Twist Again”, а през 1962 година – “Slow Twistin’”. През същата година танцът туист се разпространява вече и в нощните клубове на Ню Йорк, а върховете на музикалните класации са запазено място за туист песни като “Twistin’ the Night Away” на Сам Куук, “Twist and Shout” на The Isley Brothers и “Twistin’ Postman” на The Marvelettes.

Когато нюйоркската денс четворка Deee-Lite издава своя дебютен сингъл “Groove Is in the Heart”, те едва ли са предполагали, че песента ще се превърне в огромен поп хит по целия свят. В нея са използвани семпли от “Uptight” на Били Престън, “God Made Me Funky” на The Headhunters и дори от темата на популярния през 60-те години в САЩ сериал “Green Acres”. Парчето е странна смесица от звуци (включително и рап от Q-Tip), които се сливат по уникален и неповторим начин. За съжаление Deee-Lite никога след това не успяват да повторят успеха на “Groove Is in the Heart”, но това май няма никакво значение… Песента е включена в много филми, ТВ програми и денс видеоигри.

Песента (чието оригинално заглавие е “Shake It Up, Babe”) е била записана първоначално от групата Top Notes през 1961 година. Младият Фил Спектър продуцира записа, но той, за съжаление, не постига почти никакъв успех. През следващата година The Isley Brothers записват и преиздават сингъла наново, вече като “Twist and Shout”, и с него попадат в класацията Billboard Hot 100. Следват още много версии, като една от най-известните е кавърът на Бийтълс от 1964 година. Песента е била изпълнявана и от още много популярни имена от музикалната сцена – ‘NSync, Брус Спрингстийн, The Chipmunks и др.

“Into the Groove” прозвучава за първи път във филма на Мадона от 1985 година “Desperately Seeking Susan”, но денс парчето така и не попада в оригиналния саундтрак на продукцията. По-късно през същата година изгряващата по онова време Кралица на попа преиздава песента и тя става част от албума “Like A Virgin”, изстрелял Мадона във висините на музикалния бизнес. За кратко време “Into the Groove” се превръща в един от най-големите хитове на звездата, въпреки че самата тя не го харесва особено по онова време. “Определено имах някакви спънки, изпълнявайки тази песен”, признава Мадона в интервю пред Rolling Stone през 2009 година. “Но май всички останали я харесват”.

Майкъл Джексън става известен доста преди да изпее “Don’t Stop ‘Til You Get Enough”, но именно това е песента, която го изстрелва в стратосферата на музикалния бизнес. “Don’t Stop ‘Til You Get Enough” е неговият първи сингъл от албума “Off the Wall” (издаден през 1979 година), а по-късно става и пъвият му номер 1 в класацията Billboard Hot 100. Тракът е продуциран от Куинси Джоунс, който няколко години по-късно застава и зад прословутия албум “Thriller”. През 1979 година “Don’t Stop ‘Til You Get Enough” буквално взривява всички дискотеки в САЩ.

Ако “Don’t Stop ‘Til You Get Enough” прави Майкъл Джексън една от най-големите музикални звезди, то “Thriller” го превръща в истинска световна сензация. Песента, написана от Род Темпертън, е седмият и последен сингъл от албума “Thriller”. Майкъл и неговият екип решават да направят всичко по силите си за видеото към песента, наемат за режисьор Джон Ландис и отделят бюджет в размер на нечуваната до момента в музикалната индустрия сума от $ 500 000. 14-минутният мини филм прави така, че всички музикални клипове, създавани до момента, да изглеждат като напълно аматьорски продукции. Песента от своя е страна е идеална за танци и може би точно това става причина да бъде включена и в саундтрака на лентата “Revenge of the Nerds”.

Хитът на Kool and the Gang от 1980 година “Celebration” категорично се превърна в универсален парти сингъл на последните 30 години. Песента звучи на почти всяка сватба, спортно първенство или изборна победа. Това е единственият сингъл номер 1 за Kool and the Gang, въпреки че често са били близо до върха с песни като “Ladies’ Night”, “Get Down on It”, “Jungle Boogie” и “Cherish”.

През март 1983 Майкъл Джексън изпълнява “Billie Jean” на концерта по повод 25-тия рожден ден на звукозаписната компания Motown. В края на песента той показва за първи път пред публика своята лунна походка. Прави го за броени секунди, но дълго след това хора от цяла Америка се опитват да имитират тези движения. Това остава един от най-емблематичните моменти в кариерата на Майкъл. Парчето е втори сингъл от албума “Thriller” и прекарва 11 седмици на върха на класацията Billboard Hot 100.

През 2009 година Мадона сподели пред списание Rolling Stone любопитната история за създаването на нейната песен от 1990 “Vogue”. “Написах музиката, докато се снимах във филма Dick Tracy”, разказва тя. “След като приключихме със снимките Уорън Бийти (тогавашното й гадже) ме помоли да напиша песен, която да отговаря на характера на героинята ми. Песен, която съдържа нейните гледни точки и която изцяло да напомня за нея. А тя беше обсебена от нощните заведения, филмовите звезди и… такива неща. Така се появи и текстът”.

През 1977 година Bee Gees били помолени да напишат няколко песни за нов филм, който щял да разказва за диско сцената на Ню Йорк. След като две години по-рано групата постигнала успех със своите диско хитове “Jive Talkin” и “Nights on Broadway”, те изглеждали като перфектната банда за проекта. Така “Stayin’ Alive” била избрана за начална песен във филма “Треска в събота вечер”, а по-късно се превръща в най-известното парче от пълния с хитове саундтрак на продукцията. “Stayin’ Alive” прекарва 4 седмици на върха на класацията Billboard Hot 100 и е може би най-известният сингъл в цялата диско ера. Всъщност песента става толкова популярна, че Bee Gees прекарват следващите три десетилетия от кариерата си в борба да излязат от сянката на своя диско период.

Коментари

коментар(а)

Подобни: музика, танци, хитове