Зимата и лятото в Русия ръка за ръка

1
Добави коментар
ehh
ehh

Продължаваме темата от неделя, когато на страницата ни във фейсбук ви показахме снимка от изненадващия снеговалеж над северния град Воркута.

Оказа се, че колкото и да е необичайно, сняг през юли се среща там средно веднъж на десет години. Причината за рязкото завръщане на зимата е арктичен пренос към тези части на Русия. И ако във Воркута температурата падна до едва няколко десети над нулата, то в село Ижма отчетоха -1°. Всичко обаче скоро ще си дойде в обичайния ред, като руските метеоролози очакват температурите да се повишат до +18°.

В Южен Сибир ситуацията е коренно различна. Заради горещото и сухо време, горските пожари в Тува продължават и днес, в Бурятия температурата стигна +40°. Необичайно топло е и на много други места в тези райони на Сибир.

Температурен рекорд бе записан и в Европейска Русия, в Калининград. През уикенда температурите в северния град се повишиха до +32°, като по-топло през тези дати е било в далечната 1947-а година. Горещото времето се е подсилвало и от високата влажност на въздуха.

(По материали от meteovesti.ru)