Кога се използват светлините за мъгла?

2
Добави коментар
TRClocal
TRClocal

Кога се използват светлините за мъгла?

Светлините за мъгла служат за по-добра видимост при шофиране в лоши атмосферни условия. Но кога всъщност могат да се използват? Задължителни ли са предните и задните светлини за мъгла?

Светлините за мъгла имат за цел да подобрят осветеността на пътя по време на мъгла, снеговалеж, буря или пясъчна буря. Те биват два вида: предни и задни.

Кога се използват предните светлини за мъгла?

Тези светлини не са задължителни, тъй като не всяка кола ги има монтирани фабрично. Ако колата Ви разполага с предни светлини за мъгла забележете, че те са бели или жълти. Ползването им не е задължително, Вие сами може да изберете дали да ги ползвате или не. Но трябва да знаете, че те задължително трябва да са придружени с включени габаритни светлини.
В кой случаи трябва да ги включите?
Предните светлините за мъгла може да се използват при мъгла, проливен дъжд, снеговалеж или при облак от прах. Могат също да се използват, когато карате през нощта по тесни пътища с много завои.

Кога се използват задните светлини за мъгла?

Основната разлика между предните и задните светлини, е че задните са задължителни. Поради тази причина всички автомобили са снабдени фабрично с такива. Цветът им е червен, но светят с една степен по-силно от задните светлини.
Задните светлини за мъгла задължително трябва да се използват при гъста мъгла, проливен дъжд, силен снеговалеж или пясъчна буря.
В случай на тежки метеорологични условия тези светлини помагат на шофьорите да бъдат забелязани, но могат и да бъдат пречка за насрещно движещите се коли и да заслепяват водачите им. Затова те трябва да се използват само в конкретните ситуации, за да не се предизвика пътен инцидент.

Какво е гъста мъгла? Как да определим кога дъжда е проливен?

Всеки човек може да разбира тези понятия по различен начин. Пример за гъста мъгла е, когато видимостта не надвишава 10-20 м. Проливен дъжд е този, който вали толкова силно, че дори и при най-висока степен на работа на чистачките видимостта е нулева.