Замаяност и световъртеж са симптоми на вертиго | Как се лекува | Лекарства и терапии

10
Добави коментар
iliang67
iliang67

Ако сте се возили на въртележка, вече знаете какво е вертиго – внезапно светът около вас се завърта. Чувството на замаяност не преминава. Преглед при невролог вероятно ще установи, че имате една от двете най-често срещани форми на вертиго: централна и периферна. Има медикаменти и други възможности за лечение на двата типа, затова е важна правилната диагноза. Помнете, че световъртежът сам по себе си не е заболяване, а симптом. Кое причинява периферното вертиго?

Периферно вертиго е най-често срещаният тип световъртеж. В повечето случаи причината е във вътрешното ухо, което контролира равновесието на тялото. Проблеми, които водят до периферния световъртеж са:

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV)
Вестибуларен невронит
Болест на Мениер

Доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж е състояние, при което малки кристали се отделят и плуват в течността на вътрешното ви ухо. Движението на кристалите и течността е причина да се чувствате замаяни. Понякога нараняване на ухото може да причини същите симптоми.

Вестибуларният невронит причинява различно замайване, което започва внезапно и трае 2-3 седмици. Според някои експерти първопричината може да е вирусна инфекция.

Болестта на Мениер е състояние, което комбинира симптомите на замаяност със загуба на слуха от време на време. Медиците не са съвсем сигурни какво я причинява. Смята се, че на първо място това е стресът, а след това – прекаляването със солта, приемът на кофеин и алкохол.

Има и някои други състояния на вътрешното ухо, които също водят до периферно вертиго:

Лабиринтитис Labyrinthitis
Перилимфна фистула
Синдром на разпукването на полукръглия канал (Superior semicircular canal dehiscence syndrome  или SSCDS)

Лабиринтитис може да се провокира от вирусна инфекция на вътрешното ухо. Перилифната фистула често е заради травма на главата или внезапна промяна на налягането, например при гмуркане. Синдромът може да е заради нараняване на костица в канала, по който минават течностите във вътрешното ухо.

Какви са другите симптоми на периферно вертиго?

Повръщане, изпотяване, гадене и проблеми с ушите са общо симптоми, които можете да имате от вертигото. Ако то е причинено от инфекция на вътрешното ухо или болест, може да имате също болки и усещане, че ухото е пълно. При лабиринтитис или Мениер се наблюдава загуба на слуха и тинитус (звънене в ухото) в едното или двете уши.

Ако симптомите на вертиго започват внезапно и също така бързо спират, може да е периферно вертиго. Възможно е също така очите да се движат безконтролно. Ако се опитате да се фокусирате в една точка, неволните движения обикновено спират. Това се проявява обикновено през първите дни на пристъпа на вертиго и после изчезва.

Как се лекува периферно вертиго

Важно е да се лекува първопричината за вертигото. Най-разпространеният световъртеж BPPV може да се третира с 15-минутно упражнение, познато като маневрата на Епли ( Epley maneuver. Серията от упражнение, изпълнени в кабинета на лекаря, помагат на кристалите, които контролират баланса, да се върнат на правилното си място.

Противовъзпалителни лекарства понякога помагат за облекчаване на симптомите, ако вертигото е причинено от вестибуларен невронит, Мениер или лабиринтитис. Болестта на Мениер се смекчава, ако се намалят стресът, кофеинът, алкохолът и солта. При перилимфната фистула или синдрома докторът може да препоръча хирургическа корекция на проблема във вътрешното ухо. Някои състояния, провокиращи периферното вертиго, може да са хронични. Тогава е необходим комплексен подход – комбинация от упражнения за баланс, промяна в начина на живот и подходящи медикаменти.

Кое причинява централното вертиго?

Централното вертиго се причинява от болести или наранявания на мозъка като:

Травми на главата
Различни болести или инфекции
Множествена склероза
Мигрена
Тумори в главата
Инсулт
Транзиторна исхемична атака (мини инсулт, който след кратко време отминава и не оставя поражения)

Какви други симптоми има централното вертиго?

За разлика от периферното вертиго, централното идва без предупреждение и продължава по-дълго време. Пристъпите се по-интензивни и човек често не е в състояние да стане и да ходи без чужда помощ. Безконтроните движения на очите се появяват и при двата вида вертиго, но при централното продължават по-дълго – седмици или месеци, и не преминават при опит за фокусиране върху една точка. Проблемите със слуха са редки при централното вертиго. Другите симптоми като отпадналост, главоболие или проблеми с преглъщането са общи.

Как се лекува централното вертиго?

Ключов въпрос е откриването на първопричината. Ако например причина е мигрената, лекарства и намаляването на стреса може да помогнат. За болести като множествена склероза или някои тумори лечението може да е ориентирано само към овладяване на симптомите. Има лекарства срещу гаденето и такива, които облекчават движенията.

Източници: WebMD American Hearing Research Foundation: „Medical Treatment of Vertigo.“ Vestibular Disorders Association: „Living with a Vestibular Disorder.“ Gacek, R. ORL: Journal for Oto-Rhino-Laryngology, Head and Neck Surgery, July 2013. Hanley, K. The British Journal of General Practice, October 2002. Labuguen, R. American Family Physician, Jan. 15, 2006. Nguyen-Huynh, A. Otolaryngology Clinics of North America, October 2012. Swartz, R. American Family Physician, March 2005. Thompson, T. The Ochsner Journal, Spring 2009. University of California, Irvine Medical School: „Vertigo.“