Скандално! Фирма на зам.-министър прибира 14,5 млн. лв. от Община Бургас

2
Добави коментар
mignews
mignews

Скандално! Фирма на зам.-министър прибира 14,5 млн. лв. от Община Бургас

До 18 ноември 2014 г. Красимир Живков управлява фирмата „Ес Ер Технолоджис“ ООД

Софийската „Ес Ер Технолоджис“ ООД спечели обществената поръчка за третиране и оползотворяване на битовите отпадъци от депото в Братово, показа проверка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Процедурата е финализирана вчера, а от параметрите й става ясно, че за две години дружеството ще усвои 14,55 млн.лв., без ДДС.

Компанията е национален лидер в бранша. Тя е единственият участник по мащабната обществена поръчка за внедряването на иновативната система. Съдружници в „Ес Ер Технолоджис“ ООД  са Асен Любенов Найденов, гръцкият гражданин Константинос Сукос и юридическото лице „Ви пи комоди трейдинг“ ЕООД, собственост на бизнесдамата Теодора Емилова Самарджиева.

По-детайлна справка на „Флагман“ в историята на дружеството показва, че до 18 ноември 2014 година то е управлявано от Красимир Василев Живков, бивш кмет на Правец, областен управител на София област (2009-2013 г.) и настоящ зам.-министър на екологията. За да спази буквата на закона Живков, вече като зам.-министър от кабинета „Борисов 2“ (като служебен зам.-министър Живков е в отпуск, б.а.) излиза от управлението на „Ес Ер Технолоджис“ ООД през ноември.

Макар и сумата да е внушителна тази обществена поръчка на Община Бургас не бе сред следените под лупа заради спецификата на дейността. В описанието й в АОП е уточнено, че бъдещият изпълнител ще има задачата да внедри иновативна технология за третирането и оползотворяването на отпадъци, а също така сортира, рециклира и сепарира минимум 75 % от количеството, постъпилото в регионалното депо.

Плановете са по този начин да се намалят тоновете депониран отпадък, с което удължи значително живота на новото регионално сметище. От справка, подадена и подписана от Красимир Живков като управител на компанията през април 2014 година, става ясно, че на депото ще се монтират пет модула под формата на контейнери с капацитет от 180 хил.тона годишно.

Крайният продукт от третирането на битовите отпадъци в системата трябвало да бъде пресован под формата на пелети, които да намират приложение при производството на плоскости в строителството, представя Красимир Живков иновативната система пред Община Камено, която трябва да депонира отпадъците си в Братово.