5 закона на Facebook за постигане на успех в социалната мрежа

2
Добави коментар

Съществува повсевместното погрешно схващане, че щом знаеш как да ползваш Facebook за лична употреба, то значи си наясно и как да го използваш за своя старт-ъп или бизнес. Нищо не може да е по-далече от истината и хилядите неуспешни фейсбук-страници го доказват.

Най-често предприемачите се оплакват, че въпреки че използват Facebook често, не виждат никаква полза или реален ефект от постовете си (Всички размери на снимки за Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn и Google Plus [Infographic]). Щом сте решили, че ще вложите усилия и време да поддържате профил в социална мрежа като Facebook , то ето няколко базови съвета, без които няма да успеете.

Прочетете също: 4 причини защо бизнесът се насочва към Facebook заради видеото

Ето петте закона на Facebook, които предприемачите трябва да спазват, за да имат успех, а не да губят времето си в неефективни публикации.

1. Винаги снимки преди линкове

Знаехте ли, че правейки Facebook-пост с линк, се появява тъмбнейл изображение, заедно с кратко описание? Разбира се, че знаете. Но освен вас, това го знае всеки друг и вероятно това е една от причината да не получавате хилядите кликове, на които се надявате.

Когато публикувате линк, пробвайте да махнете автоматично генерираното изображение и качете ваша собствена снимка с правилния формат. Използвайки пълноформатна собствена снимка, вместо автоматично генерираната, ще се отличите. Снимките винаги събират повече внимание (лайкове, коментари, споделяния и кликове), отколкото линковете сами по себе си.

Гарантирайте си успех, като ползвате собствено изображение, защото много често автоматично генерираните или не работят, или са ирелевантни към темата. Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание е, че ако използвате инструмент като Hootsuite, за да планирате постовете си, системата използва генерирано изображение от линка, така че ще трябва да качвате собствено през панела за управление по същия начин, както и през навигацията на Facebook.

Запомнете, давайте приоритет на снимките пред линковете всеки божи път!

2. Изображение и цитат – тайната рецепта на успеха

Няма значение каква е сферата ви на дейност, винаги можете да намерите вдъхновяващи цитати, които да ви помогнат да подчертаете визията си. Когато комбинирате тези цитати с изображение, получавате тайната рецепта на успеха във Facebook .

Хората обичат вдъхноваващите мисли и цитати. Това е съдържанието, което се споделя най-много в интернет. Съществуват акаунти в Instagram с милиони последователи, които публикуват единствено красиви снимки с вдъхновяващи цитати. Това е чудесна възможност да повишите коментарите, лайковете и споделянията на публикациите на вашата страница.

За да направите наистина издържани изображения действайте сами безплатно или с платената версия на PicMonkey.com.

Прочетете също:  Трите стъпки към успеха в YouTube

3. Това или онова, да или не

Потребителите на социалната мрежа обожават да отговарят на въпроси и да изказват мнението си. Замислете се, че някои от най-успешните кампанни във Facebook, се базират на прост въпрос от типа на „На кой му стои по-добре?” или „Секси или не?”

Не е нужно бизнесът ви да е свързан с модната индустрия, за да успеете с тази тактика. Оформете пост с продуктите или услугите, които предлагате, с простичък въпрос като „Кой продукт предпочитате да имате – този или онзи?” и разбира се не забравяйте да предоставите допълнителна информация, която подробно да опише и представи това, което предлагате.

Задавайки лесни въпроси, които изискват кратки отговори, особено когато са подкрепени с визуален елемент като снимка, ще увеличите интерактивността на постовете си неимоверно.

4. Поискайте помощ

Следвайки примера на горната тема със задаването на въпроси, често искането на помощ от вашата аудитория във Facebook може да ви донесе големи резултати. Хората обичат да дават мнение и когато ги помолите да ви помогнат, като вземат решение за вашия офис или продукт, или услуга, или каквото и да е, вие ще получите доста съпричастност.

В крайна сметка, това е най-ценното, което дава една страница във Facebook: създаването на общност и съпричастността на тази общност с каузата, темата, продукта или услугата на страницата. Ако искате да изградите страбилна общност около вашата Facebook страница, не забравяйте да се допитвате до аудиторията си през цялото време.

5. Водете разговор

Когато вашите фенове коментират, харесват или споделят съдържанието ви, как реагирате на тяхните интеракции? Задължително трябва да поведете разговор в секцията с коментарите и да отговорите на всеки коментар, дори и да е негативен (освен ако не е агресивен или обиждащ, като в този случай трябва да го изтриете, за да поддържате средата на вашата общност чиста).

Ако поддържате и водите разговор с вашата аудитория, ще съумете да я увеличите и да изградите стабилни връзки с нея, на база на които ще се увеличава успеха ви във Facebook.

Ако искате да не изпускакате нито един от ценните съвети, които даваме ние от Social Media Marketing Pro, харесайте ни във Facebook.

 

Коментари