10-те най-мощни армии в света

6
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 11.07.2015

Експерти на изданието Business Insider, опирайки се на аналитичните данни на компанията Global Firepower, съставиха рейтинг на най-силните въоръжени сили в света за 2014 година. Начело са САЩ, последното място в списъка от 126 страни е Сомалия.

Американците имат значително преимущество в повечето елементи на армията си – като число на военните те отстъпват само на Китай, но превъзхождат останалите държави в списъка по тонажа на своите ВМС, както и по броя на самолетите си. Бюджетът им също е без конкуренция – 577 милиарда долара, докато вторите в подреждането – руските въоръжени сили са едва със 60 милиарда долара годишен бюджет.

Третата по сила е Китайската армия. Тя е и най-многобройната – 2.3 милиона души носят униформа в тази държава. Азиатската държава харчи по 145 милиарда долара годишно за издръжката на армията си и е втора по брой на танковете си след руската армия.

Четвърта военна сила в света е Индия, следвана от Великобритания. Следват Франция и Южна Корея, а десетката завършват Германия, Япония и Турция. Нашите южни съседи харчат годишно по 18 милиарда долара за войските си, имат 3778 танка и 1020 самолета, както и 411 000 души под оръжие.

Коментари

коментар(а)

Подобни: армия, война, държави