Как да се предпазим от бълхи по време на жегите?

1
Добави коментар

С настъпването на жегите започва и любимото време на насекомите – бълхи, дървеници, хлебарки. Всяка година специалистите предупреждават, че ухапванията от насекоми освен неприятни са и опасни за здравето.

Най-често при контакт с улични животни или чрез домашните любимци хората стават жертва на бълхите. Като паразит бълхата смуче кръв от човека и чрез слюнчения секрет предизвиква сърбеж, безпокойство и местно възпаление на кожата.

В аптеките се предлагат различни видове противоалергични кремове и пасти, които успокояват сърбежа. Във всички случаи обаче най-доброто лечение е превантивното. Проверка по аптеките показва, че най-ефективното и използвано средство за предпазване са репелентите, които имат дълготрайно действие – от 2 до 8 часа.

Репелентите са специфични вещества, които се нанасят директно върху кожата, за да отблъскват паразитите. В последните години фармацевтичните фирми предлагат и различни видове спрейове против ухапвания от насекоми.

Бълхите са носители на чумни бактерии . Източник на чумната зараза са обикновено болни плъхове. Преминаването на заразата в кръвта на новия гостоприемник (човека) най-често става чрез втриване в кожата при разчесване и чрез убождане на кожата от самите паразити. Освен чумнната бактерия бълхата пренася и бактерия на туларемията. Бълхата представлява и междинен гостоприемник на някои тении и паразитни кръгли червеи.

Борбата срещу бълхите се състои преди всичко в предотвратяване на тяхното развитие, предупреждават експертите. Това се постига с поддържане на чистота в жилището и особено с редовно почистване на местата, където се намират яйцата, личинките и какавидите на тези паразити. Човешката бълха обитава жилищата на хората – подове, легла, дрехи. Тя смуче кръв продължително и в същото време многократно отделя изпражнения. Бълхата снася до 1000 яйца, обикновено под килима, в прахта на пода, в някоя пукнатина на стената. Когато апартаментът или къщата са необитаеми, ларвата на кръвосмучещото насекомо може да „спи“ 6-12 месеца.

За унищожаването им успешно се използват различни инсектициди. В аптеките се продават и много препарати за изтребване на насекомите. Има хора, които, отивайки на село или на вилата, се запасяват със спрейове срещу насекоми, но с тях не може да се дезинфекцира цялата къща, обясняват експертите. За обезпаразитяването на жилищата най-ефикасно е да повикате специализирана фирма Като цяло се препоръчва обезпаразитяване на целия вход заедно с таванските помещения и мазетата. Иначе рискувате след месец отново да се сблъскате с проблема. За да има ефект, специалистите препоръчват помещенията да бъдат обработени поне два пъти. Много често обаче уговорката за общо обработване на всички апартаменти от входа е трудна работа. Фирмите обаче са подготвили ценови листи и за работа на „парче“. Някои от специалистите предлагат избор на клиента за употреба на по-евтин или по-скъп препарат. Това естествено рефлектира върху крайната сума за плащане. Ниската токсичност на препаратите, които използват утвърдените фирми в бранша, прави обработката безопасна за децата и домашните любимци. Обикновено цялата процедура се извършва за около половин час. Гаранцията, която се дават за ефективността, е до една година.

Съществуват също и много препарати и продукти за борба срещу бълхи за домашните любимци. Голяма част от тях обаче (спрейове, шампоани и каишки) имат краткотрайно действие. Най-модерният метод за контрол на бълхите по животните е чрез накапване на противопаразитен препарат в една точка. Той осигурява защита поне 6 месеца. В същото време ветеринарите препоръчват през лятото домашните животни да се къпят поне веднъж месечно. Задължително е и вътрешно обезпаразитяване на домашните любимци на всеки три месеца. В края на април и началото на май месец всяка година се увеличават случаите на ухапвания от насекоми.

Специалистите предупреждават, че ако не се вземат достатъчно мерки, бълхите могат да станат причина за различни видове болести и алергии.