„А сега какво да чета“ – интерактивни дъски дават отговор

2
Добави коментар

“А сега какво да чета?”

Дата: 14 Юли 2015

В момента до леглото ми има три книги, две започнати, една в режим “изчакване”, на таблета са зареди още толкова. По принцип не съм от хората, които оставят книга недочетена, но пък и времето напоследък не ми стига за неща, които… абе, просто не ме вълнуват. И отново се стига до въпроса – “А сега какво да чета?”

Писането, казват, е изкуство, четенето – развлечение. Да си намериш обаче какво да четеш си е къртовски труд, нищо, че след това наградата е най-сладка. Книжните ревюта не са особено ново явление – сайтове като АзЧета, Книголандия, че и фейсбук групата „Какво четеш“ – предлагат десетки, ако не и хиляди ревюта на всякакви книги, от фентъзи през young adult и крими, та чак до нехудожествена литература. Намираш си подходящия таг или пускаш търсене в Гуугъл, и voila!

Блоговете и книжните ревюта безспорно са полезни, но, поне аз като читател, се сблъсквам не толкова с въпроса „това заслужава ли си“, колкото „а как да намеря същото като това, което четох досега, само че да е различно???“ Сайтове като goodreads съчетават отговорите и на двата въпроса, давайки на потребителите си възможността не само да оценят и ревюират прочетената книга, а и да прегледат списъка с препоръчани на база сходна тематика, стил, сюжет и герои.

Да де, ама „браузването“ през стотиците препоръчки на goodreads си е доста изтощително. А и изисква постоянност във въвеждането на прочетените книги и оценяването им… За четящ човек мога да съм изключително мързелива, но пък за сметка на това – винаги претенциозна.

За феновете на фантастиката и фентъзито, американският сайт sfssignal най-накрая предлага перфектното решение: интерактивен тест, в който читателят може да избере какво му се чете (не само по жанр, а включително тематики от рода на „космическа одисея? А какво ще кажеш за Марс? А за някъде по-далеч?“). Тестът се прави за секунди и дава не само препоръка за книга, но и линк към Амазон, от където да бъде закупена (за момента само на английски).

Интерактивната тест-игра в момента включва само класиките – топ 100 в световната фантастика и фентъзи, но е добро начало и определено обещаващо начинание. Има и разклонения за жанрове като романс или ужаси, но те са с доста по-ограничени възможности.

Ако ви се губи време и сте готови да доверите следващите си безсънни нощи (и заплата) в ръцете на компютърен робот, линкът към теста е тук.

А пък ако имате повечко време и не искате да се ограничавате до само една опция, хвърлете поглед на фантастичната „дъска“.

 

 

Двата основни клона отново са фентъзи и фантастика, а въпросите са (на моменти дразнещо) подробни. Искате космическа одисея с военна тематика и идеята за война с извънземни буболечки ви блазни особено? Чудесно, само си изберете – в нашата галактика или отвъд?

Дори и да сте си подготвили купчинката с книги до леглото, хвърлете един поглед на интерактивната дъска или тест – най-много да загубите десетина минутки, но пък ще излезете с поне още двайсетина заглавия към списъка за следващия панаир на книгата.

«Назад