Rescue Remedy или Спешните капки на д-р Бах

1
Добави коментар
Apteka24
Apteka24

Rescue Remedy или Спешните капки, както са известни у нас, е най-популярната и широко използвана комбинация от цветни есенции създадена от д-р Едуард Бах през 30-те години на миналия век в Англия. През годините те са си спечелили славата на средство за първа помощ, което помага по-бързо да се преодолеят различни критични състояния свързани със физически и емоционален шок, силен стрес, паника, уплаха, емоционално разтройство, физическа и душевна травма, нервно напрежение, депресия и други.
Рескю капки при спешни ситуации има универсален ефект при всеки човек, дължащ се на действието на включените във формулата 5 цветни есенции, които са свързани с пет често срещани негативни модела на поведение, появяващи се в отговор на стресиращи ситуации, а именно:
1. Нервно свръхнапрежение, предизвикващо паническа реакция
2. Преувеличен импулс за действие – неефективни, объркани реакции в стремежа по-бързо да се излезе от критичната ситуация
3. Страх от загуба на самоконтрол – силен страх, предизвикващ агресия
4. Импулс да бъде отречена реалността
5. Рефлекс на вцепеняване – шокова реакция
Комбинацията от 5 цветни есенции със специфично действие води до балансиране на блокиращите негативни модели на поведение при стрес.
Веднага след приема на Рескю капки, в рамките на 15 минути, механизмите за самолечение на тялото се активират. Това води до бързо емоционално стабилизиране и психо-физическо отпускане.
Рескю капки са подходящи за приложение при различни състояния на стрес (стрес на работното място, загуба на близки хора – при раздяла, развод и др.), при неразбирателства в семейството, различни видове страхове и панически атаки.
Могат да се използват и при състояния на силно вълнение от предстоящо събитие – изпит, при първа среща, преди важна работна среща, преди първото посещение на детска ясла или градина, при първокласници, при смяна на училището, града или държавата на местоживеене и др., както и при пристъп на силни емоции като гняв или ярост, при обида или силно недоволство. Намаляват тревожността при състояние на вътрешно безпокойство, балансират духа при липса на мотивация.
Макар, че класическата формула на д-р Бах е под формата на капки, днес серията Рескю се предлага още под формата на пастили в 4 вкуса, перли, спрей и крем – всички създадени по класическата рецепта.