Кой? Ирена Кръстева

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Фирмата „Пресмаркет“ ЕООД, която е собственост на „Нова българска медийна група холдинг“ чиито едноличен собственик е „Балканска медийна компания“ на Ирена Кръстева, е кандидатствала за запазване на марката „Кой“. Това показва информация на журналиста Мирослав Иванов и справка в онлайн регистъра на Патентното ведомство. Документите са подадени на 30 април 2015г., като заявката все още не е разгледана заради неплатена такса.

През периода 2001-2010 г. марката „КОЙ“ е била запазена от фирмата „Алба-С“. Първоначално тя е собственост на съпругата на Петьо Блъсков – Милена Попова-Блъскова и управлявана от сина му – Петър Блъсков-младши, а в последствие собствеността и управлението се сменят. 

Става дума за едноименно списание, което Блъсков издаваше. С пет години закъснение, Ирена Кръстева, която купи вестниците „Телеграф“, „Монитор“ и „Политика“ от Блъсков, решава отново да запази марката. Преди 2013 г. марката „КОЙ“ не носеще същия заряд, който доби през последните две години. В тях простото въпросително местоимение #КОЙ натрупа сериозна културна стойност и се превърна в символ на задкулисните политически и бизнес договорки, които движат много процеси в държавата във вреда на нейните граждани.

Сега „Пресмаркет“ иска да запази думата „КОЙ“ като словна марка – т.е. „печатно изписана марка с елементи, включващи букви (малки или главни), думи (с малки или главни букви), цифри, клавиатурни знаци или препинателни знаци, изписани на един ред.“ Запазени словни марки имат например брандовете PHILIPS, ADIDAS и LEVI’S.

Ако Патентното ведомство одобри заявката, по всичко личи, че майката на Делян Пеевски също може да се сдобие със свой бранд – КОЙ. От заявката обаче не се вижда „Пресмаркет“ да се опитва да запази думата заедно със знака „#“ (#КОЙ), както тя стана популярна след протестите срещу назначаването на Пеевски за директор на ДАНС и срещу управлението на Пламен Орешарски. 

Ако си запази марката „КОЙ“, Ирена Кръстева ще може да я използва за следните стоки и услуги: хартия, книги, вестници, печат, търговски сделки, реклама, маркетинг, издателска дейност, публикуване онлайн. Нейната фирма ще придобие правото да „я използва, да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово съгласие да използват в търговска дейност“. За евентуалното нарушение на това право пък ще трябва да се грижи прокуратурата по своя преценка и инициатива. 

Според патентния регистър „Пресмаркет“ обаче все още не е заплатила таксите по регистрация на марката. По закон фирмата има един месец да си плати в случай, че не го е напаравила още с подаването на заявката. От документа обаче не личи кога точно е установена липсата. С други думи Ирена Кръстева може, а може и да не се сдобие със запазената марка в следващите дни. 

В момента фирмата „Пресмаркет“ държи правата на марките „Туризъм“, „Поликлиника“, „Журналист“, „Ден“ и „Полицай“.