Айн Ранд влиза в театър „София”

4
Добави коментар
boleyn
boleyn

КУЛТУРА Айн Ранд влиза
в театър „София”
Режисьорът Пламен Марков поставя за първи път у нас пиеса на жената с красив ум

Книгите на Айн Ранд са търсени от милиони читатели в цял свят. Наесен нейната пиеса „Нощта на 16 януари“ ще бъде поставена за първи път в България.

ДАНИЕЛ ФИЛИПОВ 15.07.2015
Режисьорът проф. Пламен Марков започва репетиции през септември. Айн Ранд, тачена като един от колосите на американската философия на ХХ век, за първи път попада в българския театър. Нейната пиеса „Нощта на 16 януари” влиза в афиша на театър „София” през новия сезон, а дързостта да направи първата постановка принадлежи на проф. Пламен Марков, научи „Монитор”. Репетициите започват през септември, а премиерата е насрочена през ноември.Честта да изговорят текстове, изригнали от красивия ум на родената в Санкт Петербург през 1905-а авторка на романите „Изворът” и „Атлас изправи рамене”, се пада на актьорите Лилия Маравиля, Лора Мутишева, Ивайло Герас-ков, Антон Григоров, Пла-мен Манасиев, Петя Силя-нова, Дария Симеонова, Симона Халачева, Росен Белов, Силвия Петкова, Юлиян Малинов, Михаил Милчев, Николай Антонов и Николай Върбанов.Над „Нощта на 16 януари” ще работят и сценографката Мира Каланова, композиторът Калин Нико-лов, а Емил Христов ще прави видеото към спектакъла.Представлението всеки път ще изненадва с финала си, защото от зрителите в залата ще зависи как ще се развие действието и как ще завърши спектакъла.Айн Ранд написва „Нощ-та на 16 януари” сравнително бързо – за няколко месеца с надеждата да спечели пари. Първата реализация е в „Холивуд Плейхаус” през октомври 1934 г. с участието на звездата от нямото кино Барбара Бетфорд. В публиката са имена като Мери Пикфорд, Марлене Дитрих, Пола Негли, Франк Капра, представители на белогвардейската емиграция.Сюжетът на пиесата се завърта от действителен случай – самоубийството през 1932 г. на шведския мошеник Ивар Крюгер, известен като Краля на кибрита. Във версията на Ранд секретарка отива на съд заради убийство на своя коравосърдечен любовник и шеф, банкрутиралия шведски финансист Бьорн Фокнър. Първоначално смъртта му прилича на самоубийство, но след това излизат още хипотези –  или секретарката Карън Андрес е бутнала Фокнър от балкона на апартамента му на последния етаж в пристъп на ревност заради неотдавнашната му сватба, както твърди очевидец, или пък госпожица Андре и Фокнър са заговорничили да инсценират самоубийството му – заговор, който би успял, ако тъстът не го бе надушил и не бе убил финансиста. Онова, което прави пиесата популярна, е решението на авторката да повери присъдата в ръцете на съдебни заседатели, избирани всяка вечер сред публиката. Ранд обяснява, че съдебните заседатели трябва да решат дали са романтици, които вярват в страстната всеотдайност на Карън Андре към властния, необщителен, но неистово привлекателен негодник Фок-нър, или пък са по-склонни да приемат фарисейските показания на свидетелката против Андре, която я описва като ревнива усойница, а тъста представя като образцов гражданин. Ако изберат второто, намеква Ранд, те ще изправят на съд собственото си „усещане за живота”, като го лишат от всякакъв героизъм.

.

В АФИША

В момента в театър „София” вървят репетициите за премиерата на “Ние сме вечни” от Кирил Буховски. Пиесата спечели Третия конкурс за съвременна драматургия на театъра, а премиерата ще е през септември на Международния театрален фестивал “Сцена на кръстопът” в Пловдив и през октомври в София.  Режисьор на спектакъла е Василена Радева. Тя е разпределила ролите между Юлиян Рачков, Антон Григоров, Симона Халачева, Дария Симеонова, Лора Мутишева и студента от НАТФИЗ Боян Арсов.„Ние сме вечни” нищи проблемите на младите хора и техните решения – дали да останат в България или да напуснат страната; дали да отидат на протеста или няма смисъл; дали да отделят време за родителите си или те не заслужават…Група от 5 съученици, точно завършващи 12-и клас, точно на прага на реалния живот. Плюс 1 героиня, по-голяма от тях.Освен с тази премиера, новият сезон на трупата ще започне и с участие в Празници на изкуствата Аполония – с постановката на Николай Поляков – „Олд Сейбрук” от Уди Алън и „Последният страстен любовник” от Нийл Саймън.

.

В ПРАВЕЦ. „Вълшебната флейта” дава тон на Моцартовите празници

Тази година Моцартовите празници в Правец ще са между 13 и 16 август. Спектакълът на Русенската опера „Въл-шебната флейта” дава тон на тазгодишния Моцартов фестивал в Правец. Откриването на празниците е на 13 август на сцената пред хотел Риу Правец Ризорт.До 16 август публиката ще среща имена от световния оперен афиши и млади надежди. Посветени на творчеството на Амадеус, фестивалните дни постепенно разширяват своята програма с отбелязването на световни юбилеи – тази година реверансът е към творчеството на П. И. Чайковски и Николо Паганини и гения на френския художник-импресионист Клод Моне. Първата вечер ще мине под палката на маестро Ивайло Кринчев, който ще дирижира „Вълшебната флейта”. На следващия ден фестът ще предложи на почитателите на симфоничната музика незабравима среща под звездите с творчеството на Моцарт, П. И. Чайковски и Николо Паганини с участието на виртуозния полски цигулар и носител на голямата награда от конкурса „Паганини” Мариуш Патира и на елитния оркестър на Русенската филхармония под диригентството на именития бразилски диригент Жозе Мария Флоренсио. Специален акцент в програмата на фестивала е френската класическа музика, която ще бъде представена на 14 август. Сцената на зала „Тера” ще бъде превзета от импресионизма в музиката и изобразителното изкуство от 17 часа. Клод Моне, Морис Равел и Клод Дебюси ще си поделят сценичното пространство в един вълнуващ филм-концерт с участието на руския пианист Илья Овчинников, младите и талантливи оперни певци Йоана Кадийска и Алек Аведисян.  Балетни миниатюри, изпълнения на живо, театрален разказ и мултимедийни прожекции ще пренесат зрителите в изящната френска импресионистична атмосфера. Моноспектакълът на Мария Елена Инфантино „От Пиаф до Мамбо италиано”, посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната френска певица Едит Пиаф, ще привлече вниманието на почитателите на нейното вечно изкуство в пиано-бара на хотел Риу Правец Ризорт същата вечер от 23.00 часа. Моцартовият шедьовър „Реквием” ще прозвучи на 15 август от 20.30 часа на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт. Музикално-танцово-театралният спектакъл на Русенската опера с участието на балета, хора и оркестъра на Държавна опера-Русе, се подготвя специално за фестивала.

.

КРУТИ МЕРКИ. НФЦ вади списък на длъжниците

АЛЕКСАНДЪР ПЕТРОВПродуцентът Димитър Митовски е сред най-големите длъжници на Националния филмов център.
До края на седмицата Националният филмов център ще обнародва списък на продуцентите, които имат финансови задължения към агенцията, каза пред „Монитор” и.д. шеф Павел Васев. По негово разпореждане от края на март е направен разчет на продукциите, които не са изпълнили договорите си, подписани с държавата институция, която отпуска субсидии за снимане на филми след спечелен конкурс. Разпратени са писма до длъжниците. До онези от тях, които не са открити на посочените адреси, е пратена нотариална покана. В момента в списъка попадат 33 продукции, които трябва да върнат 1,5 млн. лв на НФЦ. „Засега е рано да посочим кои са длъжниците, защото всеки ден водим разговори с тях. До края на седмицата ще изясним с тях нещата и тогава ще публикуваме на сайта актуален вариант”, каза в заключение Павел Васев. Според някои сведения най-големият длъжник е „Камера” на продуцентите Димитър Митовски, Димитър Гочев и Росен Цанков. Те трябва да върнат 902 000 лв., които са им били преведени за 4 продукции – „Люси”, „Червено злато”, „Салто мортале” и „Бодливото свинче”.

.
.

.

.

.

Анкета

трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?

спасяват само когато се кара до 80 км./ч

кат само си търси начин да глобява

Гласуване