Брюксел предлага първата помощ за Гърция да се финансира от всички в ЕС

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Мостовият заем ще бъде от 7 млрд. евро

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Европейската комисия (ЕК) предлага отпускането на мостов заем от 7 млрд. евро на Гърция чрез Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSM), с който страната да покрие финансовите си нужди през юли. Това става ясно от документ на ЕК, до който Reuters е получила достъп. Според предложението мостовият заем ще е за най-много 3 месеца и след това ще бъде изплатен обратно на EFSM с част от средствата, които Гърция ще получи от Европейския механизъм за стабилност (ESM) при приключване на преговорите за тригодишния спасителен пакет от 86 млрд. евро. Срещу използване на EFSM за отпускане на краткосрочни заеми обаче вече се обявиха страни извън еврозоната като Великобритания и Чехия. Позицията на България по въпроса засега остава неясна.

Предложението на ЕК

Докато се изчаква започването на преговорите за спасителния пакет от 86 млрд. евро за Гърция чрез Европейския фонд за стабилност, в който членуват само страните от еврозоната, страната се нуждае от поне 7 млрд. евро. Те са необходими за погасяване на дълговете към ЕЦБ и МВФ до 20 юли, а Атина има нужда и от още 5 млрд. евро през август, за да не фалира. Затова ЕК предлага тези пари да дойдат от EFSM, който обаче се подкрепя от бюджета на целия ЕС, не само от страните в еврозоната. EFSM е програма за финансиране чрез вземане на кредити от финансовите пазари, които се изплащат от страната, която ги е получила чрез Европейската комисия (в случая Гърция). Европейският бюджет, формиран от всички страни в ЕС, обаче се използва като гаранция за изплащането на кредита в случай на фалит на длъжника. Именно чрез този механизъм бяха спасени Ирландия и Португалия в началото на кризата в еврозоната.

Ще участва ли България

Българското правителство засега не е публикувало официална позиция дали подкрепя или не използването на EFSM. Вестник „24 часа“ съобщи, че засега България е против използването на фонда, като се позовава на източници от правителството. Ако има подкрепа от останалите държави в ЕС, правителството ще поиска специално решение на парламента дали България да подкрепи неотложната помощ за Гърция. На запитване от „Капитал“ по въпроса от Министерския съвет обясниха, че той е от компетенцията на Министерството на финансите. От Министерството на финансите отговориха, че въпросът трябва да се зададе чрез заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). По закон отговор на такова заявление трябва да се изпрати в срок от 14 дни от регистрирането му, съответно до редакционното приключване на броя на „Капитал Daily“ отговор не беше получен.

Везните в Европа засега натежават в полза на използването на EFSM за отпускането на мостовия заем на Гърция. Всъщност решенията в EFSM се вземат с квалифицирано мнозинство, което означава, че ако 16 страни, които представляват 65% от населението на ЕС, подкрепят отпускането на мостовия заем чрез механизма, мярката ще бъде приета. Въпреки че някои страни в ЕС, които не са членки на еврозоната, вече се обявиха против ползването на EFSM за спасяването на Гърция, техните гласове може и да не стигнат, за да го блокират. Най-остра беше реакцията от страна на Великобритания и Чехия, като британският финансов министър Джордж Озбърн заяви във вторник, че „идеята, че британските данъкоплатци ще плащат за тази гръцка сделка, даже не подлежи на обсъждане“. В сряда следобед обаче Politico съобщи, че Великобритания може и да се съгласи EFSM да бъде използван, ако получи гаранции, че парите, които ще даде, няма да се изгубят, ако Гърция не успее да изплати заема. В прессъобщение ЕК заяви, че работи за мерки, за да защити страните от ЕС, които не са в еврозоната, от каквито и да е негативни финансови последици, в случай че Атина не изплати заема си по EFSM. Предложението ще бъде обсъдено от всички 28 страни – членки на ЕС, и решението ще се вземе от Съвета на министрите. Не се съобщава дата за решението, но такова би трябвало да се вземе възможно най-скоро предвид факта, че Гърция се нуждае от парите до 20 юли.