Кои са най-важните фактори за повишаване на кръвната захар?

1
Добави коментар

Много от хората свързват понятието „кръвна захар” със заболявания като затлъстяване и диабет. Всъщност „кръвна захар” е разпространено название и медицински термин отразяващ концентрацията на глюкоза, циркулираща в кръвообращението и стойността отразява налична неусвоена свободна енергия за организма.

Нека разгледаме някои от основните фактори, които влияят върху нивата на кръвната захар.

Фактор №1: Храната
Храната е най-важният фактор, повишаващ кръвната глюкоза.
Нивата на глюкозата и инсулина в кръвта варират непрекъснато по време на денонощието – това са физиолгични колебания. Тези колебания са взаимно свързани: когато след хранене се повиши глюкозата в кръвта, веднага започва да се увеличава и нивото на инсулина. И обратно, когато глюкозата в кръвта спадне, намалява и нивото на инсулина. По този начин, нормално кръвната глюкоза може да варира в следните граници:
на гладно –  между 3.4 и 6.1 ммол/л
след нахранване  –  достига до 7.7 – 8.0 ммол/л

Фактор №2: Секреция и хормони
За разлика от инсулина, останалите хормони (растежен хормон, кортизол, адреналин, тироксин, глюкагон) повишават кръвната глюкоза и се отделят между храненията и през нощта, като по този начин предпазват организма от опасното спадане на глюкозата под нормалните физиологични стойности (предпазват от хипогликемия). Това е ролята на хормони¬те, повишаващи нивото на кръвната глюкоза (хипергликемизиращите хормони) в осъществяване на биологичното хормонално равновесие.

Фактор №2: Физическа активност
Двигателната (физическата) активност е съществен фактор за нивото на кръвната глюкоза. Тя намалява кръвната захар, което я прави един от основните моменти, включени в лечебния план.