10 навика на продуктивните хора

4
Добави коментар
boleyn
boleyn

Най-продуктивните хора имат определени навици в ежедневието си, които подхранват успеха им. Те знаят, че успехът им започва и свършва с психическото и физическото здраве, което почти изцяло зависи от навиците им преди лягане.

Ето 10 неща, които успешните и суперпродуктивни хора правят. Така те достигат топ 20 на най-добре печелещите хора в нашето общество

1. Правят равносметка на деня си

Стийв Джобс беше силен привърженик на идеята животът да се живее истински всеки ден. Той чудесно го обясни, когато каза: „За мен няма значение да бъда най-богатият човек в гробищата. Да си лягам вечер, знаейки, че сме направили нещо прекрасно – ето това има значение за мен.“

Всички успели и богати хора преди да легнат да спят, мислят дали това, което правят има значение. В края на всеки един ден, те мислят дали положително са допринесли нещо за света и дали постигнатите цели са част от цялостната им представа за успех. По този начин планират как да следят прогреса си и си отбелязват как във всичко да дават най-доброто от себе си.

Така че, днес, преди да заспите, прегледайте деня си, защото това ще ви накара да си изясните какво искате и да ви мотивира да действате по целите си.

2. Записват мислите си

Носителката на „Еми“ и телевизионна водеща, Елън Дедженеръс, записвала мислите, чувствата и емоциите си, когато била по-млада: „Писането е пречистващо преживяване, защото чрез него изливате всичко и показвате най-доброто от себе си.“

Суперпродуктивните и успешни хора си записват мислите, усещанията, чувствата и емоциите. Опитват се да анализират кога и защо нещо се е получило добре или не. Пишат, за да подобрят уменията си за мислене и комуникиране, и така да бъдат по-добри лидери. Така че, като пропишете, може мисленето ви да стане по-остро, умът да се избистри, негативната самокритика да утихне и да забелязвате само най-преобладаващите емоции през деня . Писането в дневник може да ви разкрие нещо за вас или живота ви, на което досега не сте обръщали внимание.

Хора като Теодор Рузвелт, Томас Джеферсън, Чарлз Дарвин, Бенджамин Франклин, Андрю Карнеги, Ралф Уолдо Емерсън и Уинстън Чърчил са си водели дневник. Защо и вие не опитате?

3. Заравят се в книги

Ето ви доказателство, че четящите хора са чудесни лидери. Милиардерът на Microsoft, Бил Гейтс, е страстен читател. Всяка вечер преди да заспи, прекарва един час, четейки книги на най-различни теми.

Много успешни хора по света са книжни плъхове. Четат поне по 10-20 минути преди да си легнат и се учат от това, за което говорят другите. Трупат знанията за това как да бъдат добре подготвени да управляват и мотивират екипа си и как да построят бизнеси за милиони долари.

Друга голяма полза от четенето всяка вечер е, че то подобрява умственото ви здраве в дългосрочен план.

4. Поставят си приоритети за следващата сутрин

Когато толкова много неща ви се случват ежедневно, е много лесно да забравите какво се опитвате да постигнете. Ето защо, преди да легнат, продуктивните хора си преглеждат графика и планират следващия ден.

Правят си списък на всичко, което трябва да свършат и преди да започнат работа, определят приоритетите. Това им позволява да започнат новия работен ден, чувствайки се по-добре подготвени, по-уверени и по-малко стресирани. Изпробвайте този трик, който ще промени живота ви, като запишете от 3 до 5 най-важни задачи, които имате да свършите на следващия ден. Ако по някаква причина не го правите, то трябва да бъде първото нещо, което вършите всяка сутрин. И помнете, всяка една минута, прекарана в планиране, спестява 10 минути в извършване на планираното.

5. Прекарват време със семейството си

„Човек никога не трябва да пренебрегва семейството си, заради работата.“ – Уолт Дисни

Напълно вярно! Трябва да прекарвате време със семейството си, за да поддържате връзката с тях. Животът наистина е трескав. Независимо дали сте предприемач или служител , винаги сякаш има милиони неща за вършене, а часовникът тиктака.

Много е важно времето със семейството да ви е приоритет. Затова прекарайте повече време в смислени разговори с децата, братята и сестрите и родителите си. Изключете телевизора, вечеряйте с тях и поговорете. Колкото повече време прекарате заедно, толкова е по-голям шансът да споделите хубави преживявания.

6. Вършат си работата

Суперпродуктивните хора използват уменията, таланта, енергията и знанията си максимално. Правят нещата, които трябва да се вършат, а не само тези, които им се иска. Готови са да работят усилено и да завършат всичко до края на деня.

Това го знае най-добре американският президент Барак Обама, който започва деня си от предната вечер. Щом се събуди в 7, вече се е захванал със задачите си. Всички разполагаме с 24 часа и трябва да оползотворим мъдро времето си. Ето затова успешните хора използват възможно най-много от тези 24 часа.

7. Откъсват се от технологиите

Откакто припаднала на пода от изтощение и недоспиване, Ариана Хъфингтън се превърна в проповедник на „изключването“. В своя бестселър Thrive, тя споделя колко е важно да се откъснем от технологиите, да се отпуснем и погрижим за тялото и душата си. Така тя променя разбиранията за успех в днешния свят.

Всяка вечер преди сън, оставете телефона си в другата стая, изключете телевизора и постойте на тишина. Ще почувствате прилив на енергия и здравето ви ще се подобри. В допълнение на това, ще имате повече време за други дейности, които са ви приятни.

8. Прекарват време сред природата

Няма по-добър пример от сър Ричард Брансън. Въпреки това, както Брансън е показвал по време на натоварената си бизнес кариера, това не означава да отхвърлите нещата, на които се наслаждавате в живота. За да сте свежи и готови за всичко, намерете време да отидете сред природата.

Ако нямате възможност да плувате в кристалните води на Карибско море, може да си създадете навик да се разхождате. Това е перфектен начин да не мислите за работа след стресиращ ден, а за различни неща, които ви интересуват или просто да изпразните съзнанието си и да се насладите на тишината.

9. Медитират

Ръсел Симънс, Тим Ферис и Опра Уинфри са сред хората, които медитират сутрин и вечер преди лягане, за да могат да разгърнат целия си потенциал на другия ден. Всъщност, когато умът ни е по-отпуснат, по-лесно възприемаме идеи и се концентрираме над трудни задачи.

Затова отделяйте по 10 минути всеки ден за медитация и оставете мислите си да се реят. На следващия ден ще бъдете по-енергични, фокусирани и продуктивни.

10. Представят си бъдещето

Много от успелите хора отделят няколко минути вечер да си представят положителна развръзка за проектите, над които работят. Опра Уинфри е един от най-продуктивните хора на този свят, която ползва техники за визуализация, за да си представи утрешния успех и да си изясни предизвикателствата и трудностите. Прекарайте малко време вечер да си представите колко сте успешни на следващия ден. Това ще ви мотивира да го осъществите след като вече сте го видяли чрез ума си.

Ако развиете тези 10 навика на успешните хора, бързо ще подобрите продуктивността си и животът ви ще тръгне нагоре. А какви са вашите навици преди сън?

Източник: Lifehack.org