Леонардо ди Каприо дари 15 млн. долара за екокаузи

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

Още по темата

Холивудската звезда Леонардо ди Каприо дари 15 млн. щатски долара за екологични каузи. От фондацията на актьора съобщиха, че ще подпомогнат няколко екологични сдружения и организации като WWF, Amazon Watch, Save the Elephants, Tree People.

„Унищожаването на планетата ни продължава с темпове, които не можем да си позволим да игнорираме. Наша отговорност е да създадем бъдеще, в което начинът на живот на планетата не може да е за сметка за тези, които я обитават“, заяви актьорът в свое изявление. Организациите „работят за справяне с най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента“, добави Ди Каприо.

От години 40-годишната звезда е активен природозащитник. Той създаде Leonardo DiCaprio Foundation през 1998 г., година след премиерата на „Титаник“, като целта й е да финансира кампании, проекти и усилия за защита на планетата и застрашените й видове. В момента фондацията поддържа такива проекти в над 40 страни, като например мерки срещу незаконния риболов край Коста Рика. През април тази година актьорът обяви, че ще прави защитена зона с екокурорт на свой частен остров. Ди Каприо неотдавна продуцира и документалния екологичен филм „Вирунга“, който получи номинация за „Оскар“. Компанията му сключи дългогодишна сделка с Netflix за още такива продукции.

Преди година Ди Каприо стана посланик на Организацията на обединените нации по въпросите за климата. Във впечатляващата си реч пред делегатите на ООН през септември актьорът заяви: „Бедствието на климатичните промени вече е отвъд личния избор, който отделните хора правят. То зависи от решенията и изборите на индустриите и правителствата ни.“