Няколко причини да ядем маруля

4
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Вкусна, свежа и претъпкана с витамини и минерали това е тя – марулята. Вижте още няколко причини да я включим в менто си.

Витаминна бомба

Марулята е богата на витамини, особено на витамин С. Освен това тя помага за изчистване на червата от шлаки, които често се образуват при нездравословно хранене и повишена консумация на тлъсто месо. 

Ако сте решили да се подложите на детоксикация, не пропускайте да включите марулята в менюто.

Богата на целулоза

Марулята е богата на целулоза. Затова е много ефективна при нередовен стомах. Ако имате запек, в рамките на един ден похапвайте само най-вътрешните листа на марулята в комбинация с ябълки. Стомахът ви ще се е оправил до края на деня. Регулирането на перисталтиката е и причина марулята често да е основа на много диети.

Съвет: Накисвайте листата на марулята поне за 15 минути в студена вода и малко сода за хляб, преди да ги нарежете за салата. Така ще паднат химикалите, останали по повърхността на листата

Високо съдържание на желязо

Марулята съдържа големи количества желязо. Затова е подходяща за хора, страдащи от анемия.

Тя е пълноценен заместител на хранителните добавки с желязо по две причини:

– Първо е естествен източник на желязо и не вкарва в организма изкуствени вещества и химикали. 

– Второ, така приетото желязо се абсорбира много по-бързо от организма.

Помага при безсъние

Редица проучвания показват, че марулята има успиващо действие. Затова салата с маруля ще ви помогне да се справите с неспокойствието преди лягане. 

Друг плюс на марулята е, че засища, без да създава усещане за тежест в стомаха. Дори да решите да изядете салата с маруля преди лягане, това няма да се отрази на съня ви.

Богата на фибри

Високото съдържание на фибри и вода в марулята е друга причина зелената салата да участва в почти всяка диета. 

Редовната консумация на маруля подсилва, макар и малко, метаболизма. Важно е тук да уточним, че подобни здравословни и диетични качества на марулята са валидни само, ако не сте я поляли с калоричен дресинг.