10 ТРУДНИ НО ЦЕННИ УРОКА ЗА КАРИЕРАТА ВИ, КОИТО ТРЯБВА ДА НАУЧИТЕ ПРЕДИ ДА СТАНЕТЕ НА 30

1
Добави коментар
lazarov.sl

Някои от най-важните уроци, които научавате през първите 10 години докато работите в “реалния свят” водят началото си от: тежките удари и уроци, които животът ни поднася. Не може да предвидите професионалите си провали или възможности, които в крайна сметка се оказват прекалено хубави, за да са истина. Не може да предвидите и моментите, в които не влагате целия си потенциал. И дори да изглежда, че те могат да приключат кариерата ви в един момент, тези неуспехи на работното място може да се окажат, че са си стрували след време. Отчасти това е защото те са вашите грешки, които никога няма да забравите или повторите.

Обобщили сме 10 трудни кариерни сценарии, които се случват често докато растете в кариерата си в 20-те си години — тези сценарии ще бъдат придружени също с предложение как да намерите “хубавото във всяка лоша ситуация”

#1: Вашата мечтана работа е калпава.

Това е често срещана и неприятна ситуация: Намерили сте перфектната желата работа според вас — но с течение на времето сте забелязали, че не сте достигнали върха на вашите възвишени очаквания.

В такава ситуация се е оказала и Голда Мануел когато на 28 години си намерила работа като фармацевт в здравна компания в Сан Франциско.

“Работата ме привлече с големия дизпазон на възможности, които може да ми донесе, но нямах време да се фокусирам върху всеки отделен клиент — всичко беше много безлично,” припомня си Мануел. “Очаквах тази работа да ме направи щастлива и да ми донесе уважение. Уви, сгреших.”

Позитивна поука от лошата ситуация: Този вид сблъскване с реалността може да ви помогне да откриете себе си и в крайна сметка да ви насочи в една неочаквана, но по-удовлетворяваща насока.

Вземете за пример Голда Мануел, която станала съосновател на „Social Scоut“, приложение което помага на търговците от малкия бизнес да имат успех в сайта Amazon — работа, която преобърнала живота й на 180 градуса и коренно различна от тази на фармацевт.

“Имам възможност да комуникирам със колеги собственици на малък бизнеси и да разбера техните нарастващи проблеми, както и да работя в общност с обща цел и задача,” казва тя.

Разочарованието от мечтаната работа е също един вид напомняне да не приемаме, че само едно нещо може да ни направи щастливи — било то работа или покупка.

Черил Палмър е основател на компанията „Call to Career“в Вашингтон, Окръг Колумбия;нейната компания съветва хора как да си намерят работа.Черил набляга на това да си поставяме реалистични очаквания от самото начало за която и да е работа — дори и за изглеждащата „перфектна работа.”

Вместо да се разстройваме и разочароваме, че не напредваме в кариерата си така както би ни се искало, примерно, да погледнем от друга отправна точка, от която можем да насочим енергията си към търсене на възможности в осъществяването на нови контакти и социални мероприятия.

“Насърчавам клиентите си да открият колкото може повече удоволствие в сегашната си работа, но в и същото време да бъдат реалисти,” съветва Палмър. Да знаят бъдещите плюсове и минуси, препоръчва тя. Ако процентът на вашето удовлетворение достигне 80%, справяте се много добре—но ако той спадне на 40%, може би трябва да продължите напред и да си намерите нова работа.

#2: Не сте се подготвили адекватно за интервю.

Дошло ви е до гуша да търсите работа от месеци. Напълно уверени сте в себе си. Просто не харесвате много позицията — но пък се нуждаете от работа.

Каквато и да е причината, незназнанието достатъчно за компанията, позицията или интервюиращия, може да остави еднакво лошо впечатление.

Това се е случило на Карън Робъртсън. На 21 години тя си е мислела, че е прекалено квалифицирана за работа в телемаркетинга, но в същото време се нуждаела от доходи. “Тъкмо щях да взема преподавателската си степен и бях арогантна,” споделя тя. “Смятах, че всеки глупак може да върши тази работа — и с тази мисловна нагласа отидох на интервюто.”

Няма нужда да казваме, че не е получила работата.

Позитивна поука от лошата ситуация: Едно интервю изисква не само вашето ценно време – но и това и това на някой друг. Лошата подготовка ще ви смъкне няколко стъпала по-надолу.

Как тогава да спасите репутацията и достойството си?

“Изпратете благодарствена бележка, за всеки случай,” съветва Розалинда Рандал, експерт по етикеция и автор на книгата „Не се оригвайте в заседателната зала“.“Аз вярвам, че има нещо ценно в това да осъзнаете, че не сте подготвени добре, но с проучването което направите сега ще сте благодарни за друга бъдеща възможност”.

Да се подготвите и „да си напишете домашното“ е също толкова важно колкото и осъществаването на контакти и общуването.

Камара Тофоло от Торонто, наставник по кариера и лидерски способности, изпълнена с увереност, веднъж приближила изпълнителен директор на финансова конференция с цел да се запознае с него. Всичко минало добре — докато не й се наложило да му представи отново по-късно същия ден.

Неговия отговор? “Работите в бизнес среда, където ви се налага да запомняте имена.” Oпа.

“В момента съм експерт по запомнянето на лица и имена,” казва тя. “Това е умение, което ми служи добре.” Всъщност, Тофоло любезно се извинила за грешката си и години по-късно същият този човек й дал работа.
#3: Твърде сте натърпеливи да кажете „Да“.

Отношение от типа “Ще го направя!” може да ви изгради репутация на отборен играч — докато не се озовете в застрашаваща ситуация при която може да „изпуснете топката“.

“Това е класически симптом на човек, който все гледа да угоди на другите, и същевреммено е нещо, което много от нас правят в ранните години на кариерата си” казва Тофоло.

Позитивна поука от лошата ситуация: „Отхапването на повече отколкото може да сдъвчете“ може да отключи някои ваши удивителни качества, например амбиция и инициативност. Но дългосрочния успех също зависи от това да си поставите дадени очаквания и да питате за уточняващи детайли, независимо дали това се отнася до крайни срокове, процеси или ресурси.

“Напълно приемливо е да кажете на някого, че ще проверите първо нещо преди да го уверите, че може да го свършите,” допълва Тофоло.

Осъзнаването защо сте били неподготвени за даден проект също може да изведе на преден план професионалните области където имате нужда от подобрение. Гледайте на това като възможност да определите къде се нуждаете от още обучителен трейнинг — и чак след това направете план как да подобрите тези умения.

#4: Подминали са ви при възможност за повишение — или са ви уволнили.

Понякога човек може да надмине възможностите си в дадено задание — и въпреки това да остане недооценен. Или още по-лошо, може да го уволнят неочаквано, въпреки големите му усилия.

Ако не получите мечтаното повишение, Тофоло съветва да използвате този факт като мотивация да станете по-проактивни.

“Да ви пропуснат при повишение означава, че трябва да продължите да си вършите добре работата, но с желание от ваша страна за повече отговорност и ангажираност,” казва тя. Щом веднъж си изградите солидна основа, говорете открито за повишението си и затова, че сте работили усърдно за да демонстрирате това, което заслужавате.

Позитивна поука от лошата ситуация: Докато съдбата подкрепя смелите, помнете че не може да влияете на факторите, които оказват влияние във вашия офис или индустрия.

Но един повтарящ се цикъл от пропускане на повишението може да е сигнал, че е време да отстъпите назад и да помислите за промяна на професионалната насока.

Ами ако са ви забили нож в гърба и са ви уволнили? Не го вземайте присърце, казва Тофоло. Вместо това, предприемете действия да продължите напред.

За Аманда Роуз, 34-годишна, уволнението от корпоративната й работа я насочило към създаването на нейн собствен бизнес, компанията за сватосване на двойки Dating Boutique. Роуз казва, че преживяването я научило, че понякога човек не знае какво печели когато губи.

“Твоят успех зависи от мисловната ти нагласа, волята и етиката ти — не от тези на някой друг,” добавя Роуз.

Също както тръпката от шопинга отшумява бързо, също така изчезва и главозамайването от високата заплата когато професионалното признание не е достатъчно.

#5: Имате ужасен шеф.

“За съжаление, базирайки се на моя опит, лошите шефове са много повече от добрите,” казва Палмър.

Така че колкото по-добре се научите да съжителствате с неприятни за вас хора, толкова по-малко влияние ще имат те над вас — в и извън офиса.

Позитивна поука от лошата ситуация: Не се опитвайте да “разрешите и оправите” шефа си. Вместо това се научете да сдържате реакциите си и да работите в условията, които са ви предоставени — ако разбира се приемем, че началникът не нарушава изконните ви човешки права.

“Придържайте взаимодействията си с него по темата и целта. Винаги говорете с учтив тон, дори шефът ви да не ви говори така. Избягвайте хленченето и организирането на общи партита с шефа,” съветва Рандал. “С други думи, не им давайте нищо, което после да използват срещу вас.”

В крайна сметка, един лош шеф може да ви научи кой тип поведение да избягвате, както и да ви помогне да си представите каквъв лидер искате да бъдете.

#6: Имате много добре платена работа — и я мразите.

В един от клиповете за разпространяване на идеи – TEDTalk, и в частност клипа за мотивацията за работа, поведенческият икономист Дан Ариели обяснява, че повечето от нас имаме нужда да почувстваме някакъв напредничав прогрес, както и цел която да ни мотивира.

Това е една от причините защо първоначално високоодоходоносната ви работа може скоро да прерастне в нещо съвесем обикновено и да ви остави с чувство на недоволство от вас самите.

Позитивна поука от лошата ситуация: Не ни разбирайте погрешно — парите са важна част от една работа. Влияят на това да достигнете финансовите си цели, както ще спомогнат за установяване на качеството на живот, за което мечтаете. И това, което печелите днес определя какво ще ръководите в следващата си работа.

Също както тръпката от шопинга отшумява бързо, също така изчезва и главозамайването от високата заплата когато професионалното признание не е достатъчно.

Осъзнаването на мисълта, че самия доход има малко влияние върху това как се чувствате всеки ден, може да ви окуражи да преразгледате бъдещи възможности с повече честност от гледна точка на това какво наистина цените и искате в една работа.

Например, бихте ли предпочели да получавате по-ниска заплата, но за сметка на това да докладвате на вдъхновяващ мениджър? Или да носите вкъщи повече пари, но да работите за тях дълги дни по часовник поради конкурентна среда, където се цени директната персонална комуникация с клиента?

“Чудесна работна среда, баланс между работа и личен живот, място за растеж в кариерата и подкрепяща корпоративна структура са всичките части на уравнението на мотивацията,” казва Тофоло.

#7: Прикрили сте грешка когато е трябвало да я признаете.

Добри и най-умелите професионалисти понякога правят грешки – неразпознаването и липсата на честност относно това могат да издадат признаци на незрялост и несигурност.

Премълчаването на истината може да ви направи нервни – и тогава ще има да обяснявате много повече на шефа си, ако той разбере.

Позитивна поука от лошата ситуация: Вместо да прикривате дадена грешка, когато най-накрая трябва да си признаете, Рандал препоръчва да не си измисляте извинения и да прехвърляте вината.

Просто кажете на началника си, че сте се поучили от преживаното и кажете какво различно бихте направили следващия път.

Също така тя съветва да го попитате 2 въпроса, за да изгладите положението: “Как да оправя нещата?” и “Как да минимизирам щетите?”

#8: Провалили сте голяма презентация.

Групите за публично говорене като Toastmasters съществуват поради една причина: Презентирането е специално умение —а не нещо, което се отдава лесно на всеки.

Да се изложим пред жива публика може да се случи дори и на най-добрите от нас — политици, актьори печелещи Оскар, главни изпълнителни директори, както и спортисти. Можем да докажем това с YouTube.

И докато една скучновата презентация не е професионален навик, който искате да повторите, все пак тя не е и гаф, застрашаващ кариерата ви.

Позитивна поука от лошата ситуация: “Помислете не само защо презентацията ви се е провалила, но и също какво сте могли/е трябвало е да направите различно, за да се получи по-добър резултат,” казва Палмър.

Имали ли сте нужда от повече време, повече информация, повече подготовка, или просто сте имали нужда да си опресните уверения начин за публично говорене? Всичко това може да се разреши, за да не повтаряте излагацията си.

„Също така препоръчвам да се срещнете с шефа си и да се извините,” допълва Рандал. “Изхвърлете списъка с извинения и поискайте честна критика. Дори и да боли, слушайте, помислете върху това и накрая приложете това, което сте научили.”

Да се научите да поправяте грешките си е ключовата съставка в рецептата за професионален успех. Вашият начин не е единствения подход — не може винаги вие да сте звездата в шоуто.

#9: Вие сте приятел (или враг!) с грешните колеги.

Прекарвате много часове в офиса, а ако сте сред приятели може да е още по-забавно — но ако твърде много разговори се концентрират върху неприятна офис клюка, рискувате да разклатите преценката си.

Не винаги е лесно да се забележат “добрите момчета“ от тези, които са неискрени или тези които имат лоша репутация, която може да опетни вашата. И ако сте си създали професионални врагове, техните впечатления могат да се отразят във вас и да ви преследват на по-късен етап във вашата кариера.

Позитивна поука от лошата ситуация: Да смъквайте гарда си твърде ниско на работното място е едно предизвикателство – но също и голяма възможност да преосмислите кой искате да продължи да се движи напред професионално – вие или колегите.

Така че започнете да търсите позитивни хора за пример на работното си място — и в същото време ограничете времето, което прекарвате с “грешната тълпа.”

А що се отнася до колеги, с които сте излязли накриво, “говорете с тях и им покажете, че искате да започнете отначало с нов старт,” насърчава Палмър. “ Ще отнеме малко време да построите и заздравите отново връзката си, но това е по-добре отколкото някой ден да ви забият нож в гърба.”

#10: Противоречили сте на шефа си — открито пред други хора.

Да кажем, че вашия мениджър ви кани да споделите констатициите си за даден проект на обща среща с компании, които са важни клечки.

Презентацията ви минава гладко: Другите страни са заинтересовани, питат въпроси и обсъждат идеи, които могат да бъдат важни за бъдещия прогрес на проекта.

Тогава мениджърът ви изказва предложение, с което вие не сте съгласни. И си го казвате директно. И просто ей-така, добре протичащата среща отива.. по дяволите. Грешно сте изтълкували тази ситуация — и мястото си в нея.

Заключение: Има тънка и понякога неясна граница между споделянето на мнение и говоренето открито като ответна реакция.

Позитивна поука от лошата ситуация: Да се научите да коригирате грешките си е ключовата съставка в рецептата за професионален успех. Вашият начин не е единствения подход – не може винаги вие да сте звездата в шоуто.

Ако сте говорили публично срешу шефа си, Палмър съветва, че приоритет номер 1 е да контролирате нанесените щети.

“Обяснете, че все още се нагаждате към работния свят и че осъзнавате грешката си да излагате различното си мнение в подобен форум ,” смята тя. “След това уверете шефа си, че това никога повече няма да се повтори.”

В бъдеще, ако сте силно убедени че предложението ви е оправдано, изчакайте да повдигнете въпроса пред началника си в по-лична обстановка — и помислете как най-правилно да подходите към въпроса.

Изкачването по корпоративната стълба на успеха е дълго, а наградата да бъдете отборен играч е по-голяма, отколкото винаги да бъдете единака със собствено мнение.