Пребито дете в кризисен център „Вяра, надежда и любов”-София (продължение)

1
Добави коментар

В предишната статия стана известно, че дете претърпява травма в кризисен център, но това далеч не е всичко.

След инцидента със счупената ръка, детето разказва за случващото се:

– Там ме тормозеха по-големите деца. Слагаха обувките ми до главата докато спя. При първия ми престой в центъра ме заливаха с вода, след като заспивах. Може би затова се разболях и ме приеха в болница. Втория път, след като ме взеха отново насила от мама, пак ме настаниха в ония център. Там имаше деца, които се вживяваха, като тартори. Те тормозеха не само мен, но и едно друго момче. Замерваха ни с различни неща. Аз казвах на социалните там, но те не им правеха забележка.

След посреднощното приемане на детето в детска травматология към „Пирогов“, по настояване на лекаря и поради нуждата от оперативно лечение са се обадили на майка му. Оказва се, че е необходимо на детето да му бъдат поставени импланти. Поради липса на необходимата сума за операцията, майката разговаря с директора на центъра, който обещава, че когато дойде време за изписване на детето ще се разбере с лекаря и ще преценят как да постъпят.

По време на престоя на детето в „Пирогов“ по инициатива на Дирекция социално подпомагане се състои съдебно заседание, в което въпреки множеството травми нанесени на детето социалният работник присъстващ в залата, поддържа становището на дирекцията за извеждане на детето от семейната му среда.

В деня, в който детето следва да бъде изписано, майка му успява със съдействието на Конфедерация за защита правата на децата да заведат бързо производство пред Административен съд София-град. Съдът издава определение за спиране действието на заповедта.

Докато майката със сълзи на очи чака определението в „Пирогов“ при детето са отишли служители на кризисния център, за да го вземат отново при тях. Детето започнало цялото да се тресе от страх и да плаче, като казвало, че не желае да се върне в кризисния център и ако настояват да го вземат ще скочи през балкона. Баща му се опитва да разговаря със служителите на центъра, но получава отговор, че имат заповед без да показват по никакъв начин заинтересованост към моментното състояние на детето. В този момент майката пристига с определението на съда, с което успява да спре поредното взимане на детето й.

Към момента детето е спокойно. По думи на роднините му, баба му, която живеела на долния етаж от къщата, години наред подава сигнали срещу баща му, а социалните не са проверили достоверността на сигналите, а пристъпват към издаването на заповед за извеждане на детето.

Въпреки, че инцидентът със счупването на ръката се случва докато детето е настанено по административен ред в кризисния център, то социалните служби и директорът на кризисния център не поемат разноските за операцията на детето.

Снимка източник: http://www.blitz.bg/news/article/328925

Like this:

Like Зареждане…