Забележителности в Прага | Блог Touristika.bg

1
Добави коментар

За ценителите на културно познавателни пътувания чешката столица действа като магнит. Калдъръмени улички, великолепни църкви, архитектура, приютила на едно място в съвършена хармония готика и ренесанс, барок и ар нуво. Прага е сред трите най-любими европейски града в моята лична класация, а рисунката на Карловия мост по здрачаване виси на стената вкъщи и няма никакъв шанс да бъде сменена, поне засега

Местата, които са забележителни в Прага са толкова много, че опит да бъдат споменати всички е предварително обречен, затова нека изберем маршрут, включващ няколко от най-популярните:

Староместки намести, Прага

• Староместкият площад (Staroměstské náměstí) в центъра на стария град. Готическата църква „Дева Мария пред Тин”, наричана просто Тин (Týnský chrám), построена през 14-ти век е един от символите му,а по-нататък е старото кметство с Астрономическия часовник (Pražský orloj ).Най-старият работещ часовник в света, датиращ от 1410 г. събира тълпи туристи около всеки кръгъл час, очакващи да видят „Разходката на Апостолите”. На площада се намира още монументът на Ян Хус, а до него – красивата барокова църква „Свети Николай” (един от трите храма в Прага в чест на светеца).

Астрономическият часовник

• Общинският дом (Obecní dům). Изящният му „ар нуво” стил непременно трябва да бъде видян при разходката в Старе место. Построен в началото на 20-ти век на мястото на Кралския съд и на бивша резиденция на краля на Бохемия през 14-ти век, в момента сградата е културен и музикален център, както и дом на изискани ресторанти и кафенета. За най-красива се смята концертната и бална зала „Сметана”, а Кметският салон е дело на художника-декоратор на сецесиона Алфонс Муха.
• Барутната кула (Prašná brána) – готическа кула, построена през XV век върху една от градските врати, водещи към Стария град. Ще я видите веднага до Общинския дом. Наричали са я Новата кула докъм 17-ти век, когато в нея бил складиран барут и оттогава носи днешното си име.
• Еврейският квартал Йосиф (Josefov).Това е един от най-старите еврейски квартали в Европа. В гетото, образувано през 11-ти век в самия център на стария град, трябвало да бъдат изолирани на едно място всички евреи. Често сцена на погроми и кланета, едва към края на 16-ти век то бележи някакъв подем. Името си получава доста по-късно от императора на Свещената Римска империя Йосиф II – в 1850 г. Около началото на 20-ти век голяма част от квартала е разрушена, за да се впише в новата градска визия, стремяща се към тази на Париж. Запазени са шест синагоги, измежду които Старата-нова синагога, кметството, старите еврейски гробища. Близо до Испанската синагога е разположена бронзовата статуя на писателя Франц Кафка, а родната му къща в еврейския квартал е указана с паметна плоча отпред.

Карловият мост, Прага

• Карловият мост (Karlův most). Магнетичният мост над река Вълтава, свързващ Пражкия замък със Старе место е „икона” сред забележителностите в “Златния град”. Започнат през XIV век и завършен в началото на следващия век, той първоначално носи името Каменен мост. Внушителните барокови склуптури на светци – тридесет на брой – са поставени към края на 17-ти век, но тези, които виждаме днес са техни копия – оригиналите се пазят в Националния музей. Една от трите му кули – тази откъм Старе место – се смята за върхово достижение в готиката. Разходката по моста сред улични музиканти и артисти разкрива вдъхновяваща панорама към Храдчани, а водите на Вълтава ще ви подсетят да се качите на някое от корабчетата и да разгледате сградите от двата бряга на реката.
• Рудолфинум (Rudolfinum) . Неоренесансовата сграда е близо до Карловия мост в Старе место. Културен център с няколко изложбени зали за фотография и съвременно изкуство, той е по-известен като дом на чешката филхармония. В залите му се провеждат много от събитията по време на Пролетния международен музикален фестивал, а залата „Дворжак” е една от най-старите концертни зали в Европа.

Гледка към Старе место

• Пражкият замък (Pražský hrad). Разположен е на хълма Храдчани над река Вълтава. Смята се за най-големия дворцов комплекс в света с площ от над 7 хектара и включва няколко двореца, градини, катедрала, няколко църкви и манастири, защитни кули. Храдчани е бил резиденция на чешките владетели още от 10-ти век, а днес е седалище на президента на страната. Тук на практика могат да се видят всички архитектурни стилове на изминалото хилядолетие. Докато обикаляте района, ще откриете няколко музея и най-различни художествени изложби. Сред най-посещаваните е изложбата на съвременно изкуство и декоративни занаяти в ренесансовия Летен дворец (Letohrádek Kralony Anny), както и тази на европейски класици в Картинната галерия към замъка (Obrazárna Pražského hradu). Не пропускайте да минете по Златната уличка (Zlatá ulička), на която на № 22 е живял писателят Франц Кафка. В миналото по тази уличка са били разположени къщите и ателиетата на изкусни майстори-златари, а сега на тяхно място ще видите приятни сувенирни магазинчета. От площадката пред входа на замъка градът в далечината долу изглежда великолепно и гледайки покривите на къщите, огрени от слънцето, прозвището „Златна” Прага изниква в съзнанието от само себе си в съвсем буквална асоциация с бляскавата Златна ера от времето на Карл IV.

“Златна” Прага

• Катедралата „Свети Вит” (Katedrála Sv. Víta). Тази готическа катедрала е може би най-красивата и внушителна част от комплекса Храдчани. Поне според мен. Строежът й е започнал през 14-ти век по волята на Карл IV, но е завършена окончателно едва шест века по-късно. В “Св.Вит” са погребани много крале на Бохемия и на Свещената Римска империя. Днес катедралата изглежда съвършена, като едни от най-изящните й елементи са цветните витражи на Алфонс Муха и склуптурите на Войтех Сухарда, добавени в началото на 20-и век.
• Дворецът Щернберг (Šternberský palác) на Храдчанския площад. Той е изложбена зала към Националната галерия с колекцията европейска класика от периода 14-ти – 18-ти век, включваща картини на Гоя, Ел Греко, Рембранд, Ван Дайк и др.
• Бароковата църква „Свети Николай” в Мала страна. Построена през 18-ти век, тя се счита за най-красивата барокова сграда в Прага. В нея често се провеждат концерти, а любопитен факт е, че и самият Моцарт е свирил на орган под нейните куполи.

Улички в Старе место

• Националният музей в Нове место. Неоренесансовата сграда на Вацлавския площад съдържа богати природо-научни и исторически колекции. Сградата от известно време е в реконструкция и е добре да проверите предварително, дали е отворена за посещения и на кои алтернативни места са изложени нейните колекции.
• Кръчмата на Швейк „У Калиха” (U Kalicha с адрес „Na Bojišti” № 12-14 в Нове место). Почитателите на Хашек няма как да я пропуснат
• Танцуващата къща (Tančící dům). Нестандартността на “Kъщата на Джинджър и Фред”, както още я наричат, цялата от стъкло и стомана, изпъква още по-контрастно на фона на историческите сгради покрай брега на Вълтава. Построена е между 1992 и 1996 година по съвместен проект на архитектите Владо Милунич и небезизвестния Франк Гери. Сградата безспорно внася на свой ред още уникалност в градския декор с огромния си артистичен заряд.

С това нашата обиколка на Прага ще завърши. Но когато отидете там и тръгнете по старите улички, със сигурност ще откриете още десетки съкровища на архитектурата, историята и изкуството. Просто им се насладете и ще се върнете истински вдъхновени от срещата с една от най-достолепните европейски столици!

Може да искате да видите По-пълен списък на забележителностите в Прага
или да разгледате всички хотели в Прага
Ваучери и билети за обиколки на Прага, карти за намаления на забележителностите, екскурзии на място

Площадът около Старото кметство, Прага

Прашна брана, Прага

Астрономическият часовник

Витражи в “Свети Вит”, Прага

Related