Глоксиния – Каменно цвете

14
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Каменното цвете се храни интензивно след покоя. Преди да заспи, постепенно намалявайте дозата течен тор.

Каменното цвете, както у нас се нарича синингията, известна и като глоксиния, е едно от най-красивите саксийни цветя. За да вникнем в тайните й и необходимостта от подхранване, трябва да сме наясно с ботаническото устройство и биологичните особености на вида.

В почвата тази чаровница развива видоизменено стъбло, което има вид на грудка. Тази хитрост тя е “измислила” и усъвършенствала хиляди години в горещите райони на Бразилия, откъдето произхожда. Така с най-малко надземна маса растението за един сезон успява не само да разцъфти с приказните си едри фунийки, но и да натрупа резервни хранителни вещества за следващата година.

 

При нашите климатични условия се налага растенията да презимуват в старата саксия необезпокоявани. Внимателно се събуждат, обикновено през февруари. Вечерта се поливат, а на сутринта лесно се изваждат от старата саксия. Основният проблем с храненето трябва да решите точно в този момент. Съставете богата на хранителни вещества почвена смес от добре разложена букова листовка, прегорял овчи тор, торф и пясък в съотношение 2:2:1:1. Това ще осигури на растенията богата хранителна среда и те ще цъфтят в изящен вид.

 

Ако обаче към края на цъфтежа забележите, че листата не са пищни и тъмнозелени, това е знак да помислите за подхранване. Важно е да знаете, че концентрацията на изкуствените торове трябва да е слаба – 1 г за 1 л вода. Ако това ви затруднява, набавете си течен тор за цъфтящи видове. Използвайте най-ниската посочена доза в указанието. В случай че прекалите с торенето, грудката ще остане не добре подготвена за почивка и за жалост, когато е торена силно, тя може да загние.

 

За да сте сигурни в успеха, внимавайте при подготовка на покоя, който е относителен, защото точно през това време се формират бъдещите цветове. Всички вещества трябва да се изтеглят от листата и да преминат в грудката. Тове се реализира, като поливната доза се намалява постепенно. Така листата бавно ще пожълтеят и чак тогава ще изсъхнат. Настъпил е моментът да прекратите поливането напълно. Саксиите приберете на тъмно но топло място. Положете ги леко наклонени.