Обявиха вярата в Бога за психично заболяване

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Експертите на Американската психологическа асоциация предлагат вярата в Бога да се разглежда като психическо заболяване. Те правят подобен извод след проучване, продължило 5 години, пише  The News Nerd. Няколко години американските психолози внимателно наблюдавали много религиозни хора, които вярвали в съществуването на висша сила и анализирали влиянието на тази сила върху способността на човек да взема информирани решения.

Така изследователите заключават, че вярата в Бог е един вид психично заболяване. Наблюденията им показали, че религиозните хора често страдат от параноя, тревожни разстройства, емоционална нестабилност и халюцинации. Проучването установило още, че религиозните хора с влошено здравословно състояние смятали Бог за жесток, а тези, които го приемали за добър, обикновено не страдали от сериозно или хронично заболяване.

Професорът по психология д-р Лилиан Андрюс дава за пример последователите на Свидетелите на Йехова, които отказват животоспасяващи кръвопреливания. Вместо това предпочитат да умрат. Според специалистката тези хора трябва да бъдат обявени за психически нестабилни, „вярата“ им ги лишава от способността да вземат решения за собственото си лечение. 

Ако предложението на американските психиатрия се приеме, лекарите ще могат да се лекуват принудително религиозните фанатици, които отхвърлят някои видове терапия поради причини, свързани с вярата. Твърденията на някои хора, че притежават способности да се самоизцелят и имат възможност да се свързват директно с Бога, също следва да се приемат като признаци на психично заболяване или загуба на реалността, допълва д-р Андрюс.