Как се промениха цените в Гърция след вдигането на ДДС

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Резки скокове в цените на някои продукти

Гласуваните промени в гръцките закони и влезлите в сила новите ДДС ставки в страната доведоха до сериозен скок в цените в южната ни съседка.

Храни и стоки от първа необходимост

Цените на основни стоки от първа необходимост и на таксите за обучение в Гърция скачат от 9 до 23%, след като от понеделник в страната влязоха в сила промените в ДДС, договорени между Атина и кредиторите, които бяха сред условията за започване на официални преговори за трети спасителен пакет, съобщават световните агенции.

Увеличаване на цените се очаква при телешкото месо, колбасите, солта, оцета, маргарина, доматеното пюре, месните продукти, кафето, козметиката и препаратите, сладкишите, подправките, хляба за тостове и други, пише вестник „Етнос“.

По ресторантите и таверните

С 10% скача ставката за „сувлакито“, кафето, закуските, бургерите, баниците със сирене, напитките и други, като вече се облагат с 23% ДДС. Така цената на свинското шишче – „сувлакито“, скача с 0,14 евроцента и вече струва 1,74 евро, свинският дюнер поскъпва с 0,18 евроцента и се предлага за 2,18 евро, пица „Маргарита“ за вкъщи вече е 8,49 евро от 7,8 евро досега.

Хранителни продукти от сорта на ориз, макаронени изделия, сладкиши, колбаси, кафе, чай, захар и т.н. вече ще са с ДДС от 23%. Цените в ресторантите и таверните пък скачат с 9%, се казва в циркулярно писмо на финансовото министерство.

Въпреки новите правила обаче част от таверните и кафенетата оставиха цените непроменени. „Няма да вдигам цените си, тъй като това ще изгони туристите, а те в момента са единственият ни поминък“, коментира пред в. „Стандарт“ Ерос Паципуляс, собственик на верига супермаркети в курортното селце Орфирио.

Виж още: Почивка в Гърция – как вървят цените там

На плажа

По курортите това се усеща рязко. Така наприемер едно фрапе на повечето плажове на Халкидики до неделя струваше от 1,50 до 3 евро, а сега скочи на 4 евро. По обикновените заведения напитката вече се продава за 2 евро.

Новите цени по гръцките курорти

В таверните Плумари 200 мл – 6 евро Порция сувлаки – 6 евро Гирос – 3 евро Порция калмари – 7,50 евро Порция миди – 7,50 евро Гръцка салата – 6 евро Средна пица – 6-9 евро

На плажа Бира, лимонада, кола – 3 евро Фрапе – 3 евро Вода – 3 евро Фреш – 4 евро

Източник: bulevard.bg