Уолстрийт е влюбен в новия финансов директор на Google

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Само ден след като Рут Порат проведе първия си разговор с анализатори като новия финансов директор на Google, акциите на интернет гиганта се покачиха с 16%. Повишението прибави 65 млрд. долара към пазарната капитализация на групата – такава е стойността на колос като Lockheed Martin.

Инвеститорите се впечатлиха от добрите резултати на Google за второто тримесечие, които бяха над очакванията. Но още по-голямо впечатление им направи самата Порат, като не липсваха и коментари, че с нея настъпва „нова ера в историята на компанията“. На първо място, анализаторите наблегнаха на идеите на мениджъра за намаляване на разходите и финансова дисциплина.     

Порат е много добре позната на инвеститорите. Преди да се присъедини към Google, тя прекара над 20 години в инвестиционната банка Morgan Stanley, като Politico дори я определи за „най-влиятелната жена на Уолстрийт“. В един момент името й дори беше обсъждано за следващ финансов министър на САЩ.

Google плаща на Порат 70 млн. долара в бонуси и опции, далеч повече от заплатата й от 11 млн. долара като финансов директор на Morgan Stanley. И макар коментарите й да успокоиха инвеститорите, заслугата за добрите резултати за второто тримесечие са по-скоро на предшественика й – тя замени Патрик Пичет на 26 май, когато счетоводният период вече беше преполовен.

Порат е само едно от известните имена във финансовите среди, които напускат Уолстрийт в посока към Силициевата долина. В началото на юли бившият водещ банкер от Goldman Sachs Антони Ното оглави Twitter. И докато според някои анализатори причината за тази миграция е имиджовият проблем пред банкерите и липсата на много възможности след глобалната финансова криза, според други разковничето е в предлаганото възнаграждение. Самата Порат е прекарала доста време в Силициевата долина като представител на Morgan Stanley и заради членството й в борда на университета Станфорд.