Топ 10 на най-здравословните храни за закуска

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Следващият път, когато решите да не закусите, защото бързате, си припомнете това: пропускането на хранене сутрин ви осигурява преяждане по-късно през деня. 

От друга страна, здравословната закуска ви дава енергия и засища апетита.

Искате закуска, която съчетава въглехидрати с фибри и протеини? Предлагаме ви някои от най-добрите варианти, придружени със съвети как да направите вкусното хранене сутрин още по-полезно.

1. Овесена каша – овесът съдържа бета глюкан, вид фибри, които понижават холестерола, ако се приемат редовно. Нуждаете се от още причини? Овесът е богат на Омега 3 мастни киселини, калий и фолиева киселина.

Всеки тип овесена каша, който изберете, е здравословен избор. Избягвайте само ароматизираните, защото имат високо съдържание на захар. Вместо това, подсладете сами с малко мед или мляко, а отгоре поръсете с плодове и ядки.

2. Гръцки йогурт – този кремообразен йогурт, със специфичен и остър вкус, е невероятен източник на калций и протеин – почти два пъти повече от обикновения йогурт.

Изберете обезмаслен йогурт и го подсладете с плод, за да му придадете сладост и аромат (и още по-голяма хранителна стойност). Приготвя се много бързо и лесно, а и може да се консумира навън, ако не сте имали време да закусите вкъщи.

3. Грейпфрут – опитвате се да свалите килограми? Според скорошни проучвания е необходимо да ядете по половин грейпрфурт преди всяко хранене. Той изгаря мазнините и има благотворно влияние върху инсулина и кръвната захар.

Грейпфрутът е хидратиращ и богат на антиоксиданти, които повишават имунитета ни. За още по-здравословна закуска го комбинирайте с богат на протеини продукт – яйце или йогурт.

4. Банан – един от най-добрите варианти за закуска! Този плод, особено ако не е напълно узрял, е чудесен източник на така нареченото устойчиво нишесте – здравословен въглехидрат, който създава дълготрайно усещане за ситост.

Може да нарежете банана на шайби и да ги добавите към овесената каша – те ще придадат естествена сладост, което ще ви спести няколко лъжички бяла захар.

Бананите регулират кръвното налягане по естествен път и затова са подходящи за хора, които имат хипертония.

5. Бадемово масло – не ядете яйца и млечни продукти? Бадемовото масло е отлична алтернатива, която ви набавя необходимото количество протеини. То съдържа мононенаситени мазнини, които са полезни. 

Много е вкусно с филия хляб или съчетано с банан или ябълка.

И в бадемовото, и във фъстъченото масло има по 100 калории на лъжичка, но в бадемовото съдържанието на наситени мазнини е много малко.

6. Боровинки – без значение нали да свежи или замразени, тези малки плодчета са огромен източник на антиоксиданти. Проучване доказва, че редовната им консумация подобрява паметта ни, кръвното налягане и метаболизма. 

Дивите боровинки имат едно от най-високите нива на антоцианини (силни антиоксиданти). 

Боровинките са едни от най-диетичните плодове – 80 калории на купичка.

7. Кафе – еспресото не само ви събужда. Пиенето на кафе намалява риска от множество болести, като диабет и рак на простатата. Според редица проучвания това най-вероятно се дължи на комбинацията от кофеин и антиоксиданти.

Не е препоръчително да добавяте към напитката сметана или захар, така че пропуснете подсладените му версии. 

Ако не ви харесва вкуса на чистото кафе, може да го пиете с малко обезмаслено мляко.

8. Чай – не обичате кафе? Чаят има много по-ниски нива на кофеин, хидратира ви по-ефективно и е източник на катехини – необходими за имунната система антиоксиданти.

Всички видове чай са полезни, но за най-полезен се счита зеленият чай. Според редица изследвания трябва да се пият по пет чаши на ден, за да се задвижи метаболизма и да отслабнем два пъти по-бързо и ефективно.

9. Фреш от портокал – класическа закуска, която може да бъде подобрена. Заедно с рибата и млякото, прясно изцеденият сок от портокал е един от малкото източници на слънчевия витамин D. Той намалява риска от остеопороза, депресия и рак.

10. Пълнозърнест хляб – съдържа много повече фибри и хранителни вещества, отколкото всички разновидности на белия рафиниран хляб.

Вместо желе, маргарин или майонеза, които ще направят закуската ви по-калорична, добавете бадемово масло и варено яйце.