Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“

2
Добави коментар

Архитектурно-етнографски комплекс Етър

Ако все още се питате как да прекарате почивните дни, то най-вероятно сте позабравили за всички прекрасни места у нас, които можете да посетите. Екскурзиите из България и посещението на нейните забележителни места, е винаги страхотен начин за нейното прекарване. Родината ни изобилства от места, които заслужават да бъдат видени и едно от тези великолепни кътчета без никакво съмнение е Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“.
Може някога да сте посещавали това място, но повярвайте – да се върнете тук повторно ще Ви донесе радост, възхищение и много усмивки. АЕК „Етър“ е първият подобен музей у нас, отворил своите врати на 7 септември преди повече от петдесет години – през 1964г. Тук съхранявана на открито бива една доста богата и живописна сбирка от водни съоръжения, разкрива прелестта на балканската архитектура, както и таланта на строители и занаятчии.

Архитектурно-етнографски комплекс Етър

„Етър“ е единственото място, където можете да видите уникална сбирка от народна техника на вода, наброяваща цели десет обекта.  Ще видите с очите си автентично точило и тепавица, валявица, а също и струг за гаванки. А едно от най-впечатляващите неща, е че всички съоръжения ще бъдат пуснати в действие – точно по начина, по който са работили и били използвани от предците ни. Именно тази неповторима експозиция от водни съоръжения е и причината като емблема на АЕК „Етър“ да се утвърди водното колело.

Архитектурно-етнографски комплекс Етър

Занаятчийската чаршия е друго място, което ще Ви остави без дъх и впечатлени от майсторството и умелостта на българския занаятчия. Чаршията ще Ви разкрие шестнадесет образци на автентичната балканска архитектура, а в работилничките ще видите как се правят интересни предмети и икони, каквито бихте могли и да си закупите. Тук майсторите боравят с дърво и метал, с вълна и козина, с кожа и глина, сътворявайки неповторими неща. Ще опознаете бакарджийството,дърворезбата, иконописа, ножарството, кожухарството, шекерджийството, тъкачеството и още много други интересни занаяти.

Къща за гости Даскалов, Габрово

Задължително трябва да посетите това уникално по рода си място поне веднъж. И трябва да сте сигурни, че насладите ли се веднъж на прелестта и обаянието му, ще Ви се прииска да се върнете отново!
Със сигурност ще останете пленени от Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“. Така че, ако Ви се прииска да се насладите за по-дълго на неговата автентична обстановка, то подслон ще Ви предложи симпатичната Къща за гости „Даскалов“!