Тайни любовници

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Тайни любовници

Поводът да напиша тази статия е един коментар от предходната. Там ужасен родител беше попитал как се отразява на сексуалния живот на родителите фактът, че децата им спят до тях. Имаше и интересни отговори от други читатели.

Подтекстът на този въпрос всъщност е променя ли се сексуалната връзка на една двойка след като има деца, независимо дали спят до тях или не. Местоположението на дребните в къщата е без значение.

Как мислите? Естествено, че да! Всичко се променя. Целият живот, стремежи, осъзнаване на реалността, приоритети, ритъмът на битието, рутината…Няма незасегнат момент. Защо тогава да не се промени и сексуалната връзка? Не само че се променя, но и така трябва. Ако не се случи и връзката не еволюира, ако зацикли в някакви стари представи и предиспозиции каква би трябвало да бъде, то това ще донесе само разминаване, стрес и отрицание.

Сцената на събитието се е променила. Всеки трябва да нагласи и синхронизира себе си със случката.

Ако преди зарядът е идвал от тиха музика след приятна вечеря, сега ще трябва да се активира само при израза „децата са при бабите“. Това в рамките на шегата. Този пример обаче дава отговора. Мизансценът се променя,трябва да се променим и ние. Да еволюираш заедно с обстоятелствата, да се настроиш спрямо другия, да внимаваш и да наблюдаваш какво става с него е част от задължителната програма, ако искате да ви се получи другата програма.

Много статии се пишат за биологично намаленото либидо след раждане при жената, за отхвърления съпруг, за изместената му позиция от новодошлия член в семейството. Всичко това би имало смисъл, ако либидото зависеше само от биологични фактори. Много по-съществено е жената да се чувства защитена, да и се обръща внимание, да и се помага в този различен и нов етап, да се разговаря с нея, пък то либидото ще се възстанови, и то неочаквано бързо, ако се изпълнят предходните действия.

Често се променя и отношението на мъжа. Рязко след раждането жената става света майка, Дева Мария, с която сексът става сдържан и умерен, а всички фантазии се насочват навън. Този тип табу не помага на никого.

Няма как. Умора, врява, какафония, дейности на децата… Нагласите къде и кога да се случва трябва да се адаптират. Както беше споделила една читателка обаче, промяната не е задължително да бъде в негативна посока. Напротив. Различните условията могат да доведат до интересни нови емоции. Да дебнеш, да се криеш, да изчакваш удобен момент може и да не е никак лошо. Да ви напомня на нещо? Да, това е поведението на любовниците.

Бъдете тайни любовници със семейния си партньор и тогава децата няма да ви смущават чак толкова, където и да са заспали.

Carpe diem!

Жанета Матанова