Веселин Овчаров с нов рекорд в акробатичния парапланеризъм

1
Добави коментар
den.bg
den.bg

Човек трябва да пробва повече неща, почти на нищо да не казва „не”. Дори да си много начетен, да имаш пет образования, ако се опиташ да прецениш нещо, да го преживееш само чрез мозъка си, да си го представиш, абсолютно нищо не си разбрал. Homo sapiens в наши дни гледа да преживява всичко, без да му се случва. За мен това не работи.

Това е квинтесенцията на живота в представите на Веселин Овчаров – единствения български професионален акропилот, или иначе казано пилот, занимаващ се с акробатика с парапланер. За първи път се понася на крилата на парапланера през 2000 г. и оттогава е все така – някъде между небето и земята. А географските граници за него са сякаш една досадна формалност. Перу, Чили, Колумбия, Франция, Хавай, Намибия, Пакистан, Турция – може би е по-лесно да изброим местата, където не е бил. Това е да имаш пари!, ще въздъхнете вие. Но няма да сте прави! За нас, хората, е характерно да се самозаблуждаваме. Но истината е, че човек само трябва да открие какво иска, а другото са подробности, нещата все някак се нареждат, уверява ни атлетът. Най-голямата височина, на която се е издигал досега „човекът-птица” е 7000 м, а най-дългият му полет трае 9 часа, през които прелетява 200 км. Това се случва в Пакистан. През 2013 г. със сърбина Петар Лонкар той поставя световен рекорд със 180 синхронни инфинити тъмблинга (превъртания във въздуха с парапланер). Тази година двамата парапланеристи триумфират отново, но този път в компанията и на чеха Онджей Прохазка. За място на експеримента си избират небесния простор над вулканичните образования на Кападокия, Турция. Подготовката за поредното предизвикателство отнема 8 месеца. Резултатът е нов световен рекорд – инфинити тъмблинг със 126 съвършени превъртания, изпълнени синхронно от трима парапланеристи.

Винаги ни е привличало да правим фигури и там специално имахме възможност да се вдигнем нависоко. Първоначалната идея беше да ни вдигнат много по-високо, на 7000 метра, и да поставим няколко рекорда наведнъж. За съжаление, не се получи точно така и скочихме само от 2500 метра над земята, което беше незначителна височина за друг вид рекорди. Решихме да направим рекорд във формация. Нещо, което също преди нас никой не беше правил, разказва Весо.

Свидетел на рекорда е публика от над 2000 души, наблюдаващи от издигнати в небето въздушни балони. Гледката е зашеметяваща и спира дъха. Нима тези хора не изпитват страх? Ето какво отговаря Весо:

Често ти минават такива мисли през главата. Но това не е нещо, което те блокира. Просто когато изпиташ подобен страх, се замисляш повече. Това помага да се концентрираш, да прецениш по-добре ситуацията. А ако можеш да си дадеш логически отговор за това, че проблем няма, игнорираш чувството и процесът е още по-приятен. По-добре е да има някакви бариери, за да се справяш с тях. Ако не беше страшно, навярно нямаше да се занимаваме с това, щеше да ни е безинтересно. Но… това не е опасно. Този рекорд или други подобни са по-безопасни, отколкото ако човек слиза с кола от Витоша до центъра. Въпреки че знаем това, докато караме кола, не изпитваме страх, защото това ни е ежедневие. Ние сме хора, които сме проходили на земята. Но рисковете на земята са повече, отколкото във въздуха.

След рекорда за Весо дойде време за почивка. Естествено, без да се разделя с парапланера, но този път – в Доломитите, Италия. Какви са мечтите му оттук нататък?

Мечтая за полети над 8000 м, за прелитания на големи дистанции над 500 км. Планираме тази есен да отидем в Бразилия и да се пробваме да направим световен рекорд за дистанция. Общо взето, мечтата е да сме на нови вълнуващи и красиви места сред хора от нашите среди, което ни кара да се чувстваме добре, сподели за Радио България Веселин Овчаров.

Снимките са предоставени от Red Bull