Филмът за дядо Добри – „Мълчаливият ангел“ ще се бори за Оскар (трейлър)

1
Добави коментар
InLife
InLife

Филмът за дядо Добри – „Мълчаливият ангел“ ще се бори за Оскар (трейлър)
24 юли 2015

Продукцията, проследяваща историята на живия светец от Байлово – дядо Добри, ще се бори за най-престижното отличие в света на киното – Оскар в категорията за най-добра документалистика, твърдят създателите му. След няколко месеца снимки в цялата страна, продуцентите от България, САЩ и Германия вече са готови и с монтажа на лентата и в най-скоро време тя трябва официално да се появи на екран под заглавие The Silent Angel или „Мълчаливият ангел“. За добрините на столетника ще говорят дъщеря му Богдана, бившият премиер Симеон
Сакскобургготски, както и някои от най-близките му приятели, роднини и съседи.

Официалната премиера на лентата се предвижда да е в края на лятото или началото на есента, като със сигурност тя ще бъде представена и в тазгодишното издание на фестивала в Кан. Иначе Добре Димитров Добрев, както е истинското има на Дядо Добри бе наречен с прозвището „Светецът от Байлово“ заради факта, че е сред най-големите български дарители за реставриране и поддържане на редица родни християнски храмове. Макар че живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лв., събрани както от лични средства, така и от средства, предоставени от щедри граждани.

Тук е моментът да припомним, че в продължение на години той ходи пеш или с автобус до София и пред вратите на храм-паметника „Александър Невски“ или църквата „Св. Седмочисленици“ събира средства в пластмасова чашка, като след това ги дарява до стотинка. През 2000 г. пък дарява всичките си имоти на църквата и заживява скромно в малка пристройка към църквата „Св. Кири и Методий“ в родното си село. Заради мисията си е считан от мнозина за един от най-висшите морални примери в днешно време.

текст: Митко Попов
снимки: Frognews.bg, Cinefish

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в: