Независимая газета: Реджеп Ердоган започна война на три фронта

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Турция е започнала едновременно две военни кампании, всяка от които е знаков прелом във военната стратегия на страната. Турските въздушни удари в Сирия по „Ислямска държава“ са първото участие на Анкара в борбата с групировката, а тези в Северен Ирак по кюрдите слагат край на двугодишното примирие между тях и турското правителство. Тези действия може би са опит на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да увеличи рейтинга на своята „Партия на справедливостта и развитието“ в случай на извънредни парламентарни избори, пише Независимая газета, цитирана от Фокус.

За Анкара и двете акции – срещу ислямистите и срещу кюрдите се сляха в единна контратерористична операция. „Никой не трябва да подлага на съмнение нашата решимост“, заяви министър-председателят на Турция Ахмет Давутогу, подчертавайки, че „операциите ще се довят докато съществува опасност за Турция“.

Взривът на напрежение на турско-сирийската и на турско-иракската граница може да е свързан с вътрешнополитическите цели на Ердоган, който в момента води неизгодни за него преговори за създаване на управляваща коалиция в парламента. Не са изключени предсрочни избори. Не е изключено и военните действия да са опит на Ердоган да привлече нов електорат.

Така той трябва да води борба на три фронта: два външни срещу Кюрдите и „Ислямска държава“ и трети на политическата арена вътре в страната.

Източник: http://www.24chasa.bg