Поне в едно нещо изпреварваме цяла Европа!

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Българите са най-активни на Стария континент по използване на социалните мрежи

Европейско проучване за целите на Samsung Techonomic Index, който следи как хората използват и взаимодействат с технологиите, установи, че българите са най-активни в използването на социални мрежи.

Резултатите показват, че 92% от сънародниците ни използват своя мобилен телефон, стационарен компютър, лаптоп или таблет за достъп до социални медии. За европейците като цяло средният процент е 75. 

Докато едва половината от жителите на Стария континент правят, разглеждат или публикуват снимки със своето мобилно устройство или компютър, у нас с това се занимават близо 2/3 от анкетираните. Видео чрез своя мобилен телефон, компютър, лаптоп или таблет заснема или публикува

всеки втори българин – срещу всеки четвърти европеец

По тези два показателя (снимки и видео) ни следват гърците, респективно с 66 и 45%. Очаквано за България общият процент е най-висок при потребителите на възраст 16-24 години, като интересът на двата пола е почти еднакъв, с лек превес на жените (съответно 78 и 75%)

Бързият интернет и широкото разпространение на мобилните телефони

се сочат сред основните причини за популярността на социалните мрежи у нас.

Социалните мрежи са и една от основните причини за употребата на мобилни устройства и компютри – наред с имейлите (95%) и търсачките за намиране на информация (92%).

В европейски мащаб телефоните и останалите джаджи се ползват най-вече за достъп до електронната поща – 94%.

Разплащания през своите устройства обаче извършват едва половината от българите, за разлика от другите европейски държави, където

достъпът до банковата сметка е четвъртата основна причина

(75%) за използване на мобилни телефони, PC/лаптопи и таблети – разплащания през тях правят 68% от европейците. Само 63% от анкетираните у нас банкират онлайн. Като цяло на Стария континент такава дейност се върши на компютър, като у нас телефонът се ползва с 10% повече спрямо европейската практика за сметка на таблета.

Говорим през интернет много повече от европейците

Разбира се, една от основните функции на технологичните устройства е комуникацията и 77% от българите използват своите мобилни телефони, компютри и таблети за изпращане или получаване на есемеси (при 81% в европейски мащаб). Също толкова висок (над 2/3) у нас е и процентът на разговарящите по интернет, докато при европейците с това се занимават едва 42%.

Социалните мрежи постепенно се превръщат в основен канал за комуникация, споделяне, изразяване на мнение, а влиянието им върху живота ни непрекъснато расте, коментира резултатите Христофор Петков от Samsung Electronics Bulgaria.

Данните са събрани от Lightspeed GMI чрез онлайн интервюта с 18 хил. души (по 1000 души в държава) на възраст над 16 години. Освен България, проучването е обхванало още Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Унгария, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Румъния и Великобритания.

Източник: Самсунг