Домашен слънцезащитен крем

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

По магазините има голямо разнообразие от продукти, които ни гаратнират пълна защита. Но за съжаление, повечето от тях съдържат канцерогенни вещества или такива, които смущават хормоналната система на човека.

Слънцезащитните кремове са задължителни аксесоари всяко лято. Винаги трябва да сме защитени от жарките лъчи на Слънцето.

По магазините има голямо разнообразие от продукти, които ни гаратнират пълна защита. Но за съжаление, повечето от тях съдържат канцерогенни вещества или такива, които смущават хормоналната система на човека. Ето защо е най-добре да си направим сами слънцезащитен крем. Това ви гарантира безвредни съставки и истинска защита.

Домашните слънцезащитни кремове имат както своите предимства, така и недостатъци. Те се доближават най-вече до твърдите слънцезащитни кремове под формата на стик, които се нанасят трудно и карат кожата да белее. Но ако си приготвим сами слънцезащитен крем, ще сме наясно какво точно се съдържа в него.

Цинков оксид – това е компонентът във всяка една рецепта за слънцезащитни продукти, който определя колко ще е слънцезащитният фактор (SPF). Ако ви е необходима по-високо ниво на защита, просто трябва да добавите повече цинков оксид. Цинковият оксид се продава в специализираните магазини за лабораторна химия. По време на смесването му с останалите продукти трябва да се използва маска, за да не се вдиша.

Ето как да си направите домашен слънцезащитен крем:

Лосион с 20 SPF

Необходими продукти: 60 г масло от ший, 60 г кокосово масло, 30 г цинков оксид, ако желаете добавете и 8 капки етерично масло от мента, лавандула или евкалипт

Начин на приготвяне: Кокосовото масло и маслото от ший се разтопяват заедно на водна баня. Свалят се от огъня и се смесват с цинковия оксид, като задължително носите маска. Полученото се изсилва в шише. Оставя се да изстине напълно и се съхранява на стайна температура.

Стик с 20 SPF

Необходими продукти: 30 г пчелен восък, 45 г масло от ший, 45 г кокосово масло, 30 г цинков оксид, ако желаете добавете и 8 капки етерично масло от мента, лавандула или евкалипт

Начин на приготвяне: Пчелният восък, маслото от ший и кокосовото масло се разтапят заедно на водна баня или в съд с двойно дъно. Сместа се сваля от огъня и се смесва с цинковия оксид. Задължително носете маска. Полученото се изсипва в калъпи. След кат изстинат напълно, се вадят от калъпите. Съхраняват се в хладилник до момента на използване.

Източник: ezine.bg