Пикантни пакори от калмари и дип с кокосово кисело мляко

2
Добави коментар

Ако харесвате хрупкав пикантен калмар, тази рецепта ще ви допадне. Бързо запържване в олио е достатъчно калмарът да се сготви под дебелата пикантна панировка, която пък ще остане хрупкава. Брашното от нахут е без глутен и има много приятна едра текстура.

Приготвяне

1. В средно голяма дълбока тенджера загрейте 5 см олио. Готово е за пържене, когато пусната троха зацвърчи веднага. Загрейте фурната на 200ºС (180ºС с обдухване). Застелете голяма купа и тавичка с кухненска хартия, за да отцеждате калмарите.

2. За панировката първо сложете брашното в голяма купа и го смесете със сухите подправки и ½ ч.л. сол. Постепенно добавете кокосовото мляко, като разбивате непрекъснато, докато получите гъста панировка. Добавете джинджифила, чесъна, лютата чушка и зеления лук. Сложете нарязаните калмари в сместа и объркайте добре. Пригответе дипа от киселото мляко, кокосовото мляко и ментата и посолете.

3. Започнете да пускате по 1 с.л. от панировката с калмарите в олиото. Не пържете повече от 3 с.л. едновременно, иначе температурата му ще спадне. След 1 мин 30 сек обърнете внимателно пакорите, трябва да са станали златисти, и пържете още толкова време.

4. Когато пакорите станат равномерно златисти, ги извадете с решетеста лъжица и ги оставете да се отцедят върху кухненската хартия в купата. Прехвърлете ги в застланата тавичка и ги дръжте топли във фурната. Щом всички станат готови, прехвърлете ги в плато, поръсете с малко сол и отделените ментови листа и ги поднесете с млечния дип и чътнито от манго.

Продукти
олио за пържене
250 г почистени калмари с пипалата, тубата отворена, надраскана с ножа отвътре и нарязана на хапки
чътни от манго, за сервиране
ЗА ПАНИРОВКАТА
140 г брашно от нахут и още 1 с.л.
1 с.л. листа къри
½ ч.л. семена фенел, счукани в хаванче
1 препълнена ч.л. смлян кимион
1ч.л. куркума на прах
1 ч.л. черен синап (по желание)
150 мл кокосово мляко
2,5 см парче пресен Джинджифил , настъргано
2 скилидки чесън, смачкани
1 голяма зелена люта чушка, ситно нарязана (без семките, ако не обичате много люто)
3 стръка Зелен лук , ситно нарязани
ЗА ДИПА С КОКОСОВО МЛЯКО
100 г кисело мляко
2 с.л. кокосово мляко
малка шепа листа от мента, накъсани (по желание запазете няколко за сервиране)